Nagyvilág

2012.04.10. 12:22

Milliárdos vállalkozó támogatja Václav Klaus intézetét

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Prága, 2012. április 10., kedd (MTI) - Több tízmillió koronát szán a Václav Klaus Intézet megalapításának finanszírozására Petr Kellner, az egyik leggazdagabb csehországi vállalkozó. Kellner a Mladá Fronta Dnes című lap keddi kiadásában megjelent interjújában azt mondta, hogy ezzel az állam szerepét veszi át.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

Prága, 2012. április 10., kedd (MTI) - Több tízmillió koronát szán a Václav Klaus Intézet megalapításának finanszírozására Petr Kellner, az egyik leggazdagabb csehországi vállalkozó. Kellner a Mladá Fronta Dnes című lap keddi kiadásában megjelent interjújában azt mondta, hogy ezzel az állam szerepét veszi át.

Az intézetet Václav Klaus jelenlegi cseh államfő hozta létre, s hivatalosan Klaus elnöki mandátumának lejárta után, jövő tavasszal kezdi meg működését.

Klaus mandátuma a jövő év márciusának elején jár le. Ezt követően a politikus saját intézetében kíván dolgozni, s ebben a minőségében is rendszeresen véleményt kíván megfogalmazni cseh belpolitikai, illetve nemzetközi kérdésekről.

"A tervezett Václav Klaus Intézet nem lesz klasszikus könyvtár, hanem egy politikával foglalkozó szervezet. A célom egyértelmű, tehát munka, mindennapi tevékenység, normális műhely, amely elemzésekkel, tanulmányokkal, nyilatkozatokkal és más hasonlókkal kapcsolódik be a politikai életbe" - magyarázta elképzeléseit nemrég Klaus, aki az 1989-es rendszerváltás óta szerepel a nagypolitikában.

"Ha egy köztársasági elnök távozik hivatalából, nem 50 ezer koronával (a cseh államfői nyugdíjjal) kell távoznia. Az az ember, aki ezt az országot képviselte, s most mindegy, hogy ez Václav Havel vagy Václav Klaus, anyagilag biztosítva kell hogy legyen, kell, hogy biztosítsanak számára egy irodát, hátteret. Ezek az emberek az állam jelképei, s az államnak kellene gondoskodnia róluk. Amennyiben ezt az állam nem teszi meg, akkor nincs más lehetőség, magánembernek kell ezt megtennie, nekem vagy (Zdenek) Bakalának" - mondta Kellner a lapnak.

A prágai sajtó szerint Petr Kellner és Zdenek Bakala Csehország leggazdagabb vállalkozói közé tartozik. A Forbes intézet szerint Kellner vagyona 8,2 milliárd dollár, Bakaláé 2 milliárd dollár.

Kellner az interjúban elmondta: egy összegben több tízmillió koronát ad Klaus intézetének a kiszemelt épület bérleti költségeinek fedezésére. Reméli, hogy akadnak majd más vállalkozók, akik az intézet működésének finanszírozását vállalják el.

A Václav Klaus Intézetet a cseh hivatalok már bejegyezték. Hivatalos célja Václav Klaus eszméinek és tevékenységének kutatása és dokumentálása. Az intézet igazgatója Jirí Weigl, az elnöki iroda vezetője.

Csehországban már működik a Václav Havel Könyvtár, amelyet Csehország első elnöke hozott létre. Tevékenysége kizárólag könyvtári jellegű. A könyvtár végső székhelye egy, a prágai vár közelében, a Loretói téren álló történelmi épületben lesz. A Václav Havel Könyvtár tevékenységét Bakala segíti. Az épületet is ő biztosította a könyvtár számára, a tranzakció értékét nem közölték.

-MTI-

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!