Nagyvilág

2012.04.10. 12:53

Szíria - Szakértő: az időhúzásra épít Aszad rezsimje

Budapest, 2012. április 10., kedd (MTI) - Daher Rashed, az Eötvös Loránd Tudományegyetem arab tanszékének tanársegédje szerint az elmúlt 40 év eseményeihez hasonlóan a tűzszüneti megállapodással kapcsolatban is az időhúzásra épített Bassár el-Aszad rendszere, és előrelátható volt, hogy nem tartja be a tervet.

Budapest, 2012. április 10., kedd (MTI) - Daher Rashed, az Eötvös Loránd Tudományegyetem arab tanszékének tanársegédje szerint az elmúlt 40 év eseményeihez hasonlóan a tűzszüneti megállapodással kapcsolatban is az időhúzásra épített Bassár el-Aszad rendszere, és előrelátható volt, hogy nem tartja be a tervet.

A szakértő kedden az MTI-nek úgy nyilatkozott, azért lehetett tudni, hogy Szíria nem tartja majd be a tűzszüneti megállapodást, mert annak feltételeit nem teljesítheti. A fegyveres jelenlét megszüntetésére, a hadsereg városokból való kivonására vonatkozó kritériumnak például azért nem tehet eleget, mert ebben az esetben tüntetők milliói vonulnának az utcára a rezsim bukását követelve - mutatott rá.

Egy másik feltétellel, a segélyek és a külföldi média beengedésével kapcsolatban azt mondta, erre Aszad ugyan ígéretet tett, de ha betartaná, kiderülne, milyen pusztítás történt az országban az elmúlt évben, és nyilvánosságot kapnának az elkövetett emberi jogsértések is. Hozzáfűzte: ugyan Szíria kijelentette, 28 külföldi médiumot már beengedtek, ezek azonban aligha nevezhetők függetleneknek.

Kofi Annan korábbi ENSZ-főtitkár tűzszüneti terve kudarcra volt ítélve, ahogy az Arab Liga által tavaly decemberben küldött megfigyelők sem értek el sikert az ügyben - emlékeztetett. Megjegyezte: a tűzszüneti megállapodás elfogadásával Szíria azt akarta jelezni a nemzetközi közösségnek, hogy mindent megpróbál a helyzet megoldásához.

Daher Rashed kifejtette, hétfőn Moszkvába látogatott Valid Muallem szíriai külügyminiszter, és ott úgy nyilatkozott, néhány városból kivonták ugyan a csapatokat, de másnap vissza kellett vezényelniük a katonákat, "mert egyes fegyveres szervezetek megszegték a tűzszünetet". Ez csak ürügy, valójában nem is vonták ki a fegyveres erőket, csak elrejtették őket - mondta. Hozzátette: az amerikai műholdak felvételein, amelyeket Robert Ford damaszkuszi amerikai nagykövet közzétett a Facebook-oldalán, azonban látható, hogy a szíriaiak egyáltalán nem vontak ki őket, és a katonai járművek is még mindig a városokban vannak.

A szakértő szerint a térségben több regionális hatalom küzd befolyásának növeléséért: Irán, Aszad rendszerének "első számú támogatója", Szaúd-Arábia, amely a szíriai ellenzéket segíti, és Törökország, amely a konfliktusban szerepének erősítésére lát lehetőséget, ez azonban "Izraelnek nem nagyon tetszik", nem szeretné, ha Ankara befolyása tovább nőne a térségben. Oroszország támogatását ugyan tovább élvezi Aszad, de a helyzet súlyosbodása miatt ez "egyre kínosabb" Moszkvának a nemzetközi közösség előtt - hangsúlyozta.

Mint mondta, Szíriában patthelyzet alakult ki, az már világos, hogy a jelenlegi rezsim és a lakosság békés együttélése lehetetlen. Aszad nyilvánvalóan "manőverezik, időt akar nyerni", így a konfliktus még sokáig elhúzódhat - közölte.

Megoldást talán az jelenthetne, ha a jelenlegi rendszer helyett egységes, nemzeti kormány jönne létre, erre azonban kevés az esély - mondta. Véleménye szerint ehhez a városokban a katonai jelenlét megszüntetésére, a politikai foglyok szabadon bocsátására lenne szükség, emellett nemzetközi megfigyelőket kellene beengedni az országba, és vizsgálóbizottságot kellene felállítani az elmúlt 13 hónap eseményeinek feltárására. Mindezt az ENSZ vezetésével kellene megvalósítani - hangsúlyozta.

Kedd reggel hat órakor lejárt a szíriai tűzszünet életbelépésének határideje, de több helyütt nem szűntek meg a harcok: ellenzéki aktivisták szerint nincs jele a kormányerők nagyarányú visszavonulásának. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) arról számolt be, hogy a tüzérség támadta az északi Marát, és aknavetők zaja hallatszott a középső Homsz városában is. Rámi Abder-Rahmán OSDH-vezető és más aktivisták elmondása szerint a hadsereg harckocsijai és nehézgépfegyverei hevesen lőtték Mara települést, amely fölött helikopterek is elrepültek". Egy helyi aktivista szerint füstoszlopok emelkedtek az égbe, és menekülő családokat lehetett látni.

Az északkeleti Haszaka térségében, Maszada és Markada között kormányerőket ért támadás, és hat katona meghalt - közölte az OSDH. A középső Hama tartománybeli Kafarzitában a katonák házkutatásokat tartottak, és többeket őrizetbe vettek. Az OSDH értesülései szerint e város bombázásában 35 civil halt meg előző nap.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!