Nagyvilág

2012.05.31. 07:42

A brit konzervatívok csaknem háromnegyede kilépne az EU-ból

London, 2012. május 30., szerda (MTI) - A kormányzó brit Konzervatív Párt tagjainak csaknem a háromnegyede kiléptetné hazáját az Európai Unióból egy új, szerdán ismertetett felmérés szerint.

London, 2012. május 30., szerda (MTI) - A kormányzó brit Konzervatív Párt tagjainak csaknem a háromnegyede kiléptetné hazáját az Európai Unióból egy új, szerdán ismertetett felmérés szerint.A ConservativeHome nevű független, de a Konzervatív Párthoz közel álló internetes politikai fórum és bloghonlap a Channel 4 brit kereskedelmi televízió megbízásából végzett közvélemény-kutatást a tory párttagok körében. A válaszadók 70 százaléka azt mondta, hogy népszavazás esetén a brit EU-tagság feladására voksolna, és mindössze 23 százalék pártolná Nagy-Britannia bennmaradását az EU-ban.

A konzervatív párttagok több mint egyharmada számít is arra, hogy Nagy-Britannia kilép az unióból. Arra a kérdésre, hogy az ország tíz év múlva is az EU tagja lesz-e, a válaszolók 36 százaléka vélekedett úgy, hogy nem. Valamivel többen, 38 százaléknyian azt jósolták, hogy Nagy-Britannia tíz év múlva is EU-tag lesz, ám az unió addigra komoly mértékben átalakul. 

A legkevesebben, 26 százaléknyian arra számítanak, hogy a brit EU-tagság a következő tíz évben is fennmarad, és ezen időszakban az EU-ban sem hajtanak végre különösebb reformokat.

Az erőteljesen EU-párti Liberális Demokratákkal koalícióban kormányzó brit Konzervatív Párt határozottan elveti a brit EU-tagság feladásának gondolatát, és David Cameron miniszterelnök jó ideje komoly politikai csatákat vív saját pártjának EU-ellenes jobbszárnyával, amelynek tagjai folyamatosan népszavazás kiírását követelik Nagy-Britannia és az unió kapcsolatainak jövőjéről.

A Konzervatív Párt alsóházi frakciójának rendkívül befolyásos testülete, az 1922 Bizottság a Manchesterben tavaly ősszel megrendezett éves tory kongresszus előtt példátlan módon nyílt levélben követelte a kormánytól referendum meghirdetését a brit EU-tagságról.

A bizottságot azok a tory képviselők alkotják, akiknek nincs kormányzati tisztségük, illetve ellenzéki időszakokban nem tagjai a konzervatív árnyékkormánynak. A testület - amely onnan kapta nevét, hogy az alapító képviselők az 1922-es parlamenti választásokon kerültek be a londoni parlamentbe - informális, de gyakorlatilag kötelező erejű politikai ajánlásokat fogalmaz meg a kormány vagy az árnyékkormány számára.

Az 1922 Bizottság tavaly októberi felhívása szerint sok brit szemében az EU "megszálló erő", amely korlátozza a szabadságjogokat, "felforgatja kultúránkat és idegen adókat ró ki", emellett az unió a brit tagság nem egészen négy évtizede alatt "rabszolgájává tette" Nagy-Britanniát, és "felvizezte" a brit szuverenitást.

Csaknem negyvenévnyi "európai alávetettség után" azonban - a befolyásos alsóházi tory testület felhívása szerint - eljött az ideje a brit nép "felszabadításának", és annak, hogy a britek "maguk döntsenek sorsukról".

Nagy-Britannia 1973-ban lépett be az akkori európai gazdasági közösségbe, és 1975-ben már rendeztek egy utólagos népszavazást a brit tagság fenntartásáról; a választók akkor nagy többséggel a bennmaradásra voksoltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!