Nagyvilág

2012.05.05. 11:17

Független filmek fesztiválja a Champs-Elysées-n

Budapest/Párizs, 2012. május 5., szombat (MTI) - Első alkalommal rendezik meg június 6. és 12. között a Champs-Elysées filmfesztivált a francia főváros híres sugárútjának mozijaiban.

Budapest/Párizs, 2012. május 5., szombat (MTI) - Első alkalommal rendezik meg június 6. és 12. között a Champs-Elysées filmfesztivált a francia főváros híres sugárútjának mozijaiban.A Le Figaro ismertetője szerint a független amerikai és francia filmeknek szentelt szemle kezdeményezőinek ambíciója nem kevesebb, mint az amerikai Sundance fesztiválhoz hasonló művészi eseménysorozat színhelyévé tenni Párizst. A Sundance fesztivál az amerikai Utah állambeli Salt Lake City híres rendezvénye, 1981-ben Robert Redford kezdeményezte a független amerikai filmek népszerűsítésére. Az új párizsi mustra természetesen Cannes és az amerikai filmek deauville-i fesztiválja mellé is felsorakozik a francia fesztiválhorizonton.

"Párizs legszebb, legkomolyabb presztízsű és legnagyobb forgalmú sugárútja megérdemelte, hogy legyen saját fesztiválja" - jelentette ki a francia lapnak Sophie Dulac, a Champs-Elysées Film Festival elnöke és kezdeményezője. A francia kulturális minisztérium védnöksége alatt sorra kerülő új fesztivál amerikai ihletőjéhez hasonlóan a "nem hollywoodi" filmek "kihagyhatatlan randevújává" szeretne válni. Ehhez hozzásegítheti, hogy első kiadásának két tiszteletbeli elnökévé olyan ismert filmszínészeket tudott megnyerni, mint Lambert Wilson és Michael Madsen, akik közül az előbbi a Mátrix-filmek és még több mint száz mozi ismert szereplője, az utóbbi Quentin Tarantino filmjeinek egyik visszatérő markáns figurája.

Donald Sutherland, a M.A.S.H és a Klute hősének tiszteletére június 9-én rendeznek ünnepséget a Champs-Elysées-n, és ezen a program szerint a Commandeur des Arts et des Lettres kitüntetést nyújtja át számára a francia kulturális miniszter. A megtiszteltetés azokat illeti meg, akik "a művészet terén maradandót alkottak Franciaországban és a nagyvilágban". A beharangozott hírességek között lesz Harvey Weinstein amerikai producer, aki olyan sokszoros Oscar-díjas filmek létrejöttét segítette, mint A némafilmes és A király beszéde.

A fesztivál hete alatt a Champs-Elysées számos híres filmszínházában vetítik a fesztiválra kiválasztott alkotásokat. A Le Balzac, a Gaumont Ambassade, a Gaumont-Marignan, a Le Lincoln, a Publicis, az UGC Georges V. és az UGC Normandie is a kiválasztott mozik között lesz. Az Egyesült Államokból tíz játékfilm szerepel a fesztivál műsorán, amely további harminc amerikai és francia rövidfilmet is prezentál a publikumnak.

Bemutatják többek között a Bernie című bűnügyi tragikomédiát Jack Black, Shirley McLaine és Matthew McConaughey szereplésével, valamint a Jesus Henry Christ című modern családi történetet Toni Colette-tel és Michael Sheennel. A Peace, Love and Misunderstanding című moziban Jane Fonda lesz látható hippiként a fiatal feljövő csillag, Elizabeth Olsen oldalán.

A párizsi szervezők az utóbbi időkben a legjobb külföldi filmnek kijáró Oscar-díjjal jutalmazott filmekből is válogatást mutatnak be a párizsi sugárút mozijaiban. Akik a nyári választékra kíváncsiak, az új mustra alkalmából rendezendő előpremiereken szemezgethetnek, például Bruno Podalydes Adieu Berthe című alkotását vagy a cannes-i fesztivál műsorán szereplő Vous n avez encore rien vu című Alain Resnais-filmet is megtekinthetik.

Annál is inkább, mivel a közönségnek szóló elegáns gesztusként a vetítések nyilvánosak, méghozzá a szokásos jegyárakon. A közönség minden előadás végén szavazhat, ezek a voksok jelölik majd ki a fesztivál egyedüli díjazottját. Így a "zsűri" maga a Champs-Elysées lesz.

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!