Nagyvilág

2012.05.18. 19:24

G8 - Új partnerségi programot jelentett be az afrikai éhínség elleni küzdelemben Obama elnök

Washington, 2012. május 18., péntek (MTI) - Elsősorban az afrikai éhínség és alultápláltság leküzdését célzó új, a köz- és a magánszféra összefogásán alapuló partnerségi program elindítását jelentette be Barack Obama amerikai elnök pénteken Washingtonban, a programhoz a magánvállalatok az elkövetkező 10 év során 3 milliárd dollárral járulnak majd hozzá.

Washington, 2012. május 18., péntek (MTI) - Elsősorban az afrikai éhínség és alultápláltság leküzdését célzó új, a köz- és a magánszféra összefogásán alapuló partnerségi program elindítását jelentette be Barack Obama amerikai elnök pénteken Washingtonban, a programhoz a magánvállalatok az elkövetkező 10 év során 3 milliárd dollárral járulnak majd hozzá.

Az amerikai elnök a legfejlettebb gazdaságú országokat és Oroszországot tömörítő G8 csoport péntek este kezdődő Camp David-i csúcstalálkozójának margóján tette ezt a bejelentést. Az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán és Oroszország vezetőinek tanácskozásán a fő figyelem ezúttal a fejlett világ problémáira, így a görög válságra és az euróövezet jövőjére, valamint a kieső iráni olajexport ellensúlyozására irányul. Barack Obama azonban nyomatékosította, hogy a fejlődő országok problémái a leggazdagabbakat sújtó krízis ellenére sem kerülik el a G8 csoport figyelmét.

"Többen azt kérdezték, hogy a gazdasági szigor idején ez az új szövetség nemcsak egy módja-e annak, hogy a kormány valaki másra helyezze át a terhet. Világos akarok lenni. A válasz: nem" - hangsúlyozta Obama elnök.

"Még ezekben a pénzügyi szempontból nehéz időkben is folytatjuk a fejlesztésbe történő történelmi befektetéseinket" - jelentette ki Barack Obama, hozzátéve: gyalázat, hogy még mindig gyerekek halnak bele az éhezésbe.

Az amerikai kormány szorgalmazza, hogy a G8 csoport, amely a 2009-es, l aquilai csúcstalálkozóján azt kezdeményezte, hogy 20 milliárd dollárt mozgósítsanak a szegény országok mezőgazdaságának fellendítésére, újabb erőfeszítéseket tegyen a világ élelmiszerellátásának biztosítására.

"Az alultápláltság és az éhínség visszaszorítása a világban hozzájárul a nemzetközi béke és biztonság megerősödéséhez, beleértve az Egyesült Államok nemzetbiztonságát is" - mondta az elnök.

Barack Obama, aki az élelmiszer-ellátás biztonságának javítását az amerikai külföldre irányuló fejlesztéstámogatási politika központi elemévé tette, kijelentette, hogy az új kezdeményezés az elkövetkező évtized során 50 millió ember élelmezésén javít majd, elsősorban Afrikában.

A partnerségbe az agrárium olyan amerikai óriásait vonták be, mint a DuPont, a Monsanto és a Cargill, de részt vesz benne mintegy 20 afrikai vállalat is. A magáncégek, amelyek között mintegy 20 afrikai is van, egy évtized leforgása alatt 3 milliárd dollárt fordítanak majd a mezőgazdaság termelékenységének javítására és a helyi piacok fejlesztésére.

A projekt mintegy 30 országra összpontosít, amely az 1,4 milliárd mélyszegénységben élő ember több mint negyedének otthona. Az érintett államok között van Banglades, Benin, Mozambik, Nepál, Nigéria, Ruanda, Sierra Leone, Zambia, Uganda, Tádzsikisztán és Etiópia.

Az előrejelzések szerint a világ élelmiszer-szükségletei 2050-re 70 százalékkal nőnek majd. A világ nem hasznosított, művelhető területeinek 60 százaléka a szubszaharai Afrikában található, ezért a szakemberek szerint a kontinens földművelőinek, különösen a nőknek, kulcsszerepük lesz a következő agrárforradalomban.

 - MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!