Nagyvilág

2012.05.25. 18:31

Nő a nyári szabadságukat külföldön töltő szlovákiaiak száma

Pozsony, 2012. május 25., péntek (MTI) - Évente közel tíz százalékkal nő a külföldön nyaraló szlovák állampolgárok száma - közölte saját adatokra hivatkozva a szlovák külügyi tárca pénteken.

Pozsony, 2012. május 25., péntek (MTI) - Évente közel tíz százalékkal nő a külföldön nyaraló szlovák állampolgárok száma - közölte saját adatokra hivatkozva a szlovák külügyi tárca pénteken.A külügyminisztérium közlése szerint az idei szezonban közel egymillió szlovák állampolgár tölti majd nyári szabadságát a határon túl. Igor Pacolák, a tárca konzuli szolgáltatások részlegének igazgatója szerint a nyári szabadságukat töltők nagyobb része (mintegy 600 ezren) utazási irodák szolgáltatásait veszi igénybe, a fennmaradó négyszázezer turista pedig az egyénileg szervezett utakat választja.

A szlovákiai turisták legkedveltebb úti céljai között Csehországot, Horvátországot, Magyarországot, Ausztriát és Lengyelországot tartja számon a tárca. A nyári szezonban már hosszú távon Horvátország számít a szlovákiaiak legkedveltebb úti céljának. A szlovák külügyi tárca szerint Horvátországba az idei nyári szezon alatt több, mint 300 ezer szlovák állampolgár utazik majd.

A némileg távolabbi úti célok közül a szlovák turisták leginkább Spanyolországot, Görögországot és Törökországot, a kontinensen kívüli nyaralóhelyek közül pedig Egyiptomot és Tunéziát látogatják a leggyakrabban.

A szlovák külügyi tárca a rendőrséggel együttműködve - már hagyományosan - az idén is szlovák rendőrségi egységeket tart fenn a legkedveltebb nyaralóhelyeken. Ezek feladata, hogy szükség esetén a helyi rendőrséggel együttműködve, helyben oldják meg a szlovák állampolgárok problémás ügyeit. Az idei szezonban két csoport szlovák rendőr tevékenykedik majd Horvátországban, egy Londonban az olimpia idején, egy csoport pedig Ukrajnában a labdarúgó Európa-bajnokság alatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!