Nagyvilág

2012.05.18. 13:01

Nyitott kérdésekről is tárgyal majd Miroslav Lajcák júniusban Budapesten Martonyi Jánossal

Pozsony, 2012. május 18., péntek (MTI) - A nyitott kérdésekről is egyeztetni fog Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter Martonyi Jánossal a szlovák diplomácia vezetőjének június 1-jén sorra kerülő budapesti látogatásakor - jelentette be a szlovák tárcavezető pénteken Pozsonyban a szlovák diplomácia prioritásait ismertető sajtótájékoztatóján.

Pozsony, 2012. május 18., péntek (MTI) - A nyitott kérdésekről is egyeztetni fog Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter Martonyi Jánossal a szlovák diplomácia vezetőjének június 1-jén sorra kerülő budapesti látogatásakor - jelentette be a szlovák tárcavezető pénteken Pozsonyban a szlovák diplomácia prioritásait ismertető sajtótájékoztatóján.Miroslav Lajcák a szlovák diplomácia elsődleges célkitűzéseit ismertetve elmondta: Szlovákia külpolitikájában prioritás, hogy Pozsony az összes szomszédos országgal - és különösen a visegrádi négyes országaival - jó kapcsolatokat tartson fenn.

A szlovák külügyminiszter ezzel kapcsolatban elsőként Magyarországot említette, és elmondta: igyekezetük a Magyarországgal való szoros partneri kapcsolat fenntartását célozza. Hozzátette: június 1-jén hivatalos látogatást tesz Budapesten.

A találkozó kapcsán a szlovák diplomácia vezetője rámutatott: magyar partnerével, Martonyi Jánossal megegyeztek arról, hogy a két ország kapcsolatát érintő kérdések "egész spektrumáról" tárgyalni fognak, vagyis a nyitott kérdések közül azokról is egyeztetnek majd, amelyek terén nincs egyetértés a két fél között.

"A közös ügyeinkről nyugodtan, felelősségteljesen és zárt ajtók mögött, azaz diplomáciai csatornákon keresztül fogunk tárgyalni" - szögezte le Miroslav Lajcák.

A külügyi tárca vezetője a többi szomszédos országgal fenntartott, jószomszédi kapcsolatok sorában kiemelt helyen emlékezett meg Ukrajnáról is. Ukrajnával kapcsolatban leszögezte: nyitott és kritikus hangvételű párbeszédet kell folytatni. Ugyanakkor rámutatott: "Nagy hiba lenne a jelenlegi helyzetben hátat fordítani Ukrajnának… Szlovákia Ukrajnával kapcsolatos politikája az EU politikája, de mégis kicsit más."

Miroslav Lajcák a tárca prioritásai kapcsán elmondta: mivel az új szlovák kabinet kormányprogramja két prioritást - a közkiadások konszolidálását és a gazdasági fejlődés fenntartását - vázolta fel, ezzel összefüggésben a szlovák külpolitika az energetikai biztonságra, valamint a pénzügyi politikára kíván összpontosítani. Ennek kapcsán megemlítette, az egyik legnagyobb kihívás az ország gazdasági diplomáciájának erősítése lesz. Jelezte: átértékelik a gazdasági diplomaták hálózatát, véleménye szerint ugyanis a tárca előző vezetése több esetben olyan helyekre küldött ki ilyen diplomatákat, ahol azok kiküldésének célirányossága megkérdőjelezhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!