Nagyvilág

2012.05.26. 15:59

Oroszország kész 800 millió dolláros hitelt nyújtani Szerbiának

Moszkva, 2012. május 26., szombat (MTI) - Oroszország kész 800 millió dolláros hitelt nyújtani Szerbiának infrastrukturális fejlesztésekre - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő, amikor Tomislav Nikolic megválasztott szerb elnökkel találkozott Moszkvában.

Moszkva, 2012. május 26., szombat (MTI) - Oroszország kész 800 millió dolláros hitelt nyújtani Szerbiának infrastrukturális fejlesztésekre - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő, amikor Tomislav Nikolic megválasztott szerb elnökkel találkozott Moszkvában.A szerb politikus az Egységes Oroszország párt kongresszusára érkezett Moszkvába. Ez az első külföldi útja azóta, hogy a múlt vasárnap megnyerte a szerb elnökválasztás második fordulóját Boris Tadiccsal szemben. A Nikolic vezette Szerb Haladó Pártnak együttműködési megállapodása van az orosz kormányzó párttal.

Vlagyimir Putyin orosz államfő gratulált Tomislav Nikolic győzelméhez a moszkvai megbeszélés során, és emlékeztetette a megválasztott szerb államfőt arra, hogy Oroszország 200 millió dollárral segítette ki a szerb költségvetést. Elmondta: akkor tudják Szerbia rendelkezésére bocsátani az újabb, immár 800 millió dolláros kölcsönt, amikor a szerb féltől megkapják a beruházások műszaki-gazdasági megalapozottságára vonatkozó terveket. Elhangzott, hogy tavaly megduplázódott az orosz-szerb kereskedelmi forgalom és értéke elérte az 1,4 milliárd dollárt.

Koszovóval kapcsolatban az orosz elnök hangsúlyozta, hogy "az ENSZ Biztonsági Tanácsa döntéseinek végrehajtásából indulunk ki, beleértve az 1244-es számú határozatot". 

1999. június 10-én fogadta el a BT az 1244-es számú határozatot, amely Koszovót átmeneti ENSZ-igazgatás alá helyezte. 2012. március 13-ig 90 ország ismerte el Koszovó 2008-ban kihirdetett függetlenségét, Szerbia és Oroszország, valamint 20 másik állam viszont elítéli a függetlenség egyoldalú kikiáltását.

Tomislav Nikolic megköszönte Oroszország támogatását, különösen Koszovót illetően. Hangsúlyozta, hogy Szerbia útja az Európai Unióba vezet, de - mint mondta - sohasem hallott arról, hogy ennek előfeltétele lenne Koszovó függetlenségének elismerése. " Nem tehetnénk ezt meg, még ha valamennyi tárgyalást meg kellene emiatt szakítanunk (az EU-val)" - mondta Nikolic, aki azt is kijelentette, hogy Szerbia nem lép be a NATO-ba.  A megválasztott szerb államfő kifejtette meggyőződését, hogy Belgrád és Moszkva kapcsolatai gyorsan fognak fejlődni.

"Biztosíthatom Önt arról, hogy Oroszország Szerbia partnere a Balkán-félszigeten" - jelentette ki Nikolic. A szerb elnökválasztáson aratott múlt vasárnapi győzelméről azt mondta: " csak akkor nem tudtam volna győzni, ha velem szemben Vlagyimir Putyin állt volna jelöltként", utalva arra, hogy az orosz politikus nagyon népszerű Szerbiában. 

Válaszul Putyin arra kérte Nikolicot - megjegyezve: tudja, ez szokatlan kérés -, hogy tolmácsolja köszönetét Boris Tadic volt  szerb államfőnek a közös munkáért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!