Nagyvilág

2012.05.29. 10:30

Sáskajárás miatt rendkívüli állapot Dél-Oroszországban

Több százezer hektár termőföldet leptek el a sáskák Oroszország négy déli megyéjében. Ekkora sáskahad ellen még a rovarirtó szerek sem használnak.

Több százezer hektár termőföldet leptek el a sáskák Oroszország négy déli megyéjében. Ekkora sáskahad ellen még a rovarirtó szerek sem használnak.Alighanem a korán beköszöntött meleg időjárás miatt mintegy két héttel a szokásos szezon előtt lepték el a sáskahadak a dél-oroszországi termőföldeket. Ráadásul a kártevők száma az idén nagyságrendekkel felülmúlja az előző évek átlagát. A helyi hatóságok rendkívüli állapot bevezetését rendelték el, és Moszkvától várnak segítséget.

Rosztov térségében az elmúlt napokban 1700 hektár gabona vált a sáskajárás áldozatává. Asztrahany megye három járásában 52 ezer hektárnyi vetést pusztítottak el a megfékezhetetlen kártevők, míg Volgográdban már a közlekedésben is gondot okoznak. A szokatlan mennyiségű sáskahad a legnagyobb pusztítást eddig Sztavropol környékén végezte. Itt 400 ezer hektárnyi vetésen észlelték a rovarok tömeges jelenlétét, ebből 135 ezer hektáron a kártevők mennyisége többszörösen meghaladta a még éppen tűrhető határértéket.

Az illetékes hatóságok rovarirtó szerek permetezésével igyekeznek útját állni a sáskahadnak, több helyütt repülőgépeket és helikoptereket is bevetettek – eddig kevés sikerrel. A sáskák naponta akár 10-15 kilométeres sávban képesek elpusztítani mindent, ami számukra ehető.

Sztavropol megye kormányzója eddig 30 millió rubelt utalt ki a védekezésre a katasztrófaalapból, ám elmondása szerint ez csupán csepp a tengerben. Az érintett országrészek ezért Moszkvához fordultak segítségért, mivel a dél-oroszországi gabonatermés pusztulása akár az egész ország élelmiszerellátását is veszélyeztetheti. A helyi mezőgazdasági üzemek addig is csupán a mielőbbi esőben reménykednek, ami megfékezheti a sáskahad előrenyomulását.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!