Nagyvilág

2012.05.16. 13:28

Szerbiában a végzősök többsége az interneten rendeli meg a szakdolgozatokat és diplomamunkákat

Budapest 2012. május 16., szerda (MTI) - Időhiányra panaszkodnak a szerbiai középiskolások és egyetemisták, emiatt megrendelik a kötelezően előírt érettségi dolgozatokat, illetve a diplomamunkákat az interneten - írja a Politika belgrádi napilap szerdai online kiadása.

Budapest 2012. május 16., szerda (MTI) - Időhiányra panaszkodnak a szerbiai középiskolások és egyetemisták, emiatt megrendelik a kötelezően előírt érettségi dolgozatokat, illetve a diplomamunkákat az interneten - írja a Politika belgrádi napilap szerdai online kiadása.A téma nehézségétől függően, az érettségi dolgozat ára 2000 forint körül van, egyetemi diplomamunkát már 8000 forintért is lehet vásárolni az interneten.

A dolgozatokat a Facebookon reklámozzák a készítők, az oldal látogatottsága rövid idő alatt meghaladta a 8 ezer főt. A diákok szülei támogatják ezt a megoldást, arra való hivatkozással, hogy sok a tanulni való, nehéz a felvételi vizsga, szívesen áldoznak erre, ha gyerekeiknek segíthetnek ezzel.

Milorad Antic, a Szerbiai Pedagógusok Szakszervezeti Uniójának elnöke szerint ez minden iskolában jelen van, s lehetetlen büntetni. " Kevés pénzért meg lehet rendelni az interneten és 24 óra alatt el is küldik" - tette hozz Antic.

Az egyetemi tanárok szerint megjelent a "copy-past generáció", akik mindent akarnak egyszerre, s minél kevesebb munkával.

A lap újságíró utánanéztek a jelenségnek az interneten, és legalább öt honlapot találtak, ahonnan rendelni lehet. A honlapok Szerbiában, Montenegróban, Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban működnek. Így még nehezebb ellenőrizni a dolgozatok eredetiségét, s ezt a lehetőséget használják ki a diákok, ugyanis a dolgozatok listája csak a másik ország egyetemi nyilvántartásában szerepel. Már az is lehetséges, hogy a számukra megfelelő nyelven és nyelvjárásban rendelhetik meg a dolgozatot a diáko, fizetni az adott ország valutájában kell átutalással - írja a Politika.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!