Nagyvilág

2012.05.03. 14:42

Ukrajna fittyet hányt a magyar kérésre

Mára bebizonyosodott, hogy az ukrán választási bizottság a magyar kormány kérése ellenére sem biztosít a kárpátaljai magyaroknak kedvező választási körzetet.

Mára bebizonyosodott, hogy az ukrán választási bizottság a magyar kormány kérése ellenére sem biztosít a kárpátaljai magyaroknak kedvező választási körzetet.Ennek kapcsán a KMKSZ hivatalos közleményt tett közzé, melynek szövege a következő:

„A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Elnöksége megdöbbenve vette tudomásul a Központi Választási Bizottság döntését a 2012. október 29-i parlamenti választások egyéni körzeteinek határairól. A bizottság a KMKSZ és más magyar szervezetek igényeit, valamint Magyarország kormányának ezirányú kérését figyelmen kívül hagyva, Kárpátalja magyarok lakta vidékét több választókörzethez osztotta be úgy, hogy arányuk sehol nem éri el az egyharmadot sem.

Miután a 150 ezres magyarságunknak nincs esélye az 5%-os, kb. 1 millió szavazatot jelentő választási küszöb átlépésére, az egyéni körzet jelenti a parlamenti képviselet megszerzésének egyetlen lehetőségét. A magyarok lakta vidék különböző körzetekhez való besorolásáról szóló döntés nagy mértékben csökkenti a magyar parlamenti képviselet megszerzésének esélyét, így az egyértelműen a magyarság érdekei ellen irányuló lépés.

A KMKSZ ezen intézkedést a kárpátaljai magyar népcsoport elleni nyílt támadásként értékeli és a leghatározottabban elítéli azt.

A KMKSZ elnöksége”

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!