Nagyvilág

2012.06.19. 16:26

A magas árak miatt elégedetlenek a kínai városlakók

Sanghaj, 2012. június 19., kedd (MTI) - A kínai városokban lakók elsősorban a magas ingatlanárak és megélhetési költségek miatt elégedetlenek - derül ki két, egymástól független felmérésből.

Sanghaj, 2012. június 19., kedd (MTI) - A kínai városokban lakók elsősorban a magas ingatlanárak és megélhetési költségek miatt elégedetlenek - derül ki két, egymástól független felmérésből.

Elsősorban a legnagyobb városok lakói elégedetlenek, és a drágaság a legfőbb oka annak, hogy pekingi, sanghaji és kuangcsoui (Guangzhou) emberek életminőségüket más városok lakóinál alacsonyabbra becsülik - emelte ki a kínai rádiónak nyilatkozó Csang Lien-cseng (Zhang Liancheng), a kínai kísérleti gazdasági kutatóintézet igazgatója.

A városlakók elégedettségét az ingatlanárak csökkentésével, az árszínvonalak stabilizálásával, valamint a közbiztonságra és jólétre való fokozott kiadással lehetne növelni - tette hozzá Csang. Legelégedettebbek az emberek az észak-keleti Csangcsun (Changchun), a keleti Hangcsou (Hangzhou) és a szintén észak-keleti Sicsiacsuang (Shijiazhuang) városaiban - derül ki a kutatásból. Egy független, a kínai központi bank, a PBoC által elvégzett felmérés hasonló tendenciára mutat rá.

A válaszokból kiderült: a második negyedévben az első negyedévnél 2,8 százalékkal többen, a megkérdezettek 65,7 százaléka aggódott az infláció és a magas ingatlanárak miatt, "magasnak és nehezen elfogadhatónak" nevezve azokat. A kínai városok drágulása a nemzetközi kutatásokban is megmutatkozik. Legutóbb, június közepén a Mercer amerikai tanácsadó cég felmérése vetette össze a kínai városokat a világ többi részével. A felmérésből kiderül: a tavaly 20. helyet megszerző Sanghaj idén már 16., a 2011-ben 20. Peking idén a 17., míg a dél-kínai Sencsen (Shenzhen) 13 helyet előre ugorva már a 30. legdrágább város a világon az ott élő külföldiek szerint.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!