Nagyvilág

2012.06.22. 18:47

A pénzügyi tranzakciós adóról nincs uniós egyetértés, további Ecofin-témák

Brüsszel, 2012. június 22., péntek (MTI) - Továbbra sincs egyetértés az európai uniós tagországok között abban, bevezessék-e a pénzügyi tranzakciós adót az EU-ban - derült ki a pénzügyminiszterek pénteki luxembourgi találkozóján.

Brüsszel, 2012. június 22., péntek (MTI) - Továbbra sincs egyetértés az európai uniós tagországok között abban, bevezessék-e a pénzügyi tranzakciós adót az EU-ban - derült ki a pénzügyminiszterek pénteki luxembourgi találkozóján.Az elnöklő, dán Margrethe Vestager az erről szóló vitát lezárva pusztán azt tudta megállapítani, hogy az adóra vonatkozó európai bizottsági javaslat nem nyert elegendő támogatást a tagállamok részéről.

Uniós források szerint növekedett viszont az esélye annak, hogy a tagállamok egy csoportja (a jelenlegi állás szerint 9-10 ország) úgynevezett megerősített együttműködés keretében külön próbál előrelépni az ügyben, de még erről is további hosszas egyeztetések várhatók. Egyelőre nem tisztázottak ugyanis ennek a megvalósíthatósági esélyei, miután adókérdésekben a 27 EU-tagállam csak egyhangúlag dönthet. Márpedig a kisebb körű együttműködéssel szemben is több tagállam fenntartásokat fogalmazott meg.

A pénzügyminiszterek - akik a nap folyamán korábban visszavonták a magyar kohéziós keret részleges felfüggesztésére vonatkozó márciusi határozatot - egyhangúlag döntöttek arról, hogy Németország és Bulgária ellen lezárják a túlzott államháztartási hiány miatt folyó eljárást. Mindkét országban ugyanis tartósan csökkenő pályára került megítélésük szerint az adósság, és tavaly után idén és jövőre is a bruttó össztermékhez képest 3 százalék alatt marad a hiány mértéke.

Elfogadták a fokozott gazdasági együttműködés jegyében a tagállamok számára kidolgozott, úgynevezett országspecifikus ajánlásokat is. Ezek tervezetét az Európai Bizottság készítette el, és a miniszteri vitákon számos részletben módosítottak rajtuk.

A foglalkoztatási miniszterek csütörtöki ülésén Magyarország is számos módosítási javaslattal élt a rá vonatkozó ajánlásokat illetően, ugyanakkor a pénzügyminiszteri találkozón - mint azt Matolcsy György nemzetgazdasági tárcavezető sajtótájékoztatóján megemlítette - már nem kért változtatásokat, annál is inkább, mert "ezek egyértelműen benne vannak a magyar kormányprogramban és a Széll Kálmán-tervben".

A Magyarországnak szánt ajánlások között makrogazdasági, adóügyi és foglalkoztatáspolitikai tárgyúak is szerepelnek.

A 27 tagállam számára készített országspecifikus ajánlásokat az állam- és kormányfők hagyják jóvá véglegesen a jövő héten.

A luxembourgi találkozón Luis De Guindos Jurado spanyol gazdasági miniszter pénteken bejelentette, hogy Madrid hétfőn benyújtja hivatalos kérelmét a bankágazat konszolidálását segítő nemzetközi program iránt. Az euróövezeti országok pénzügyminiszterei már korábban jelezték, hogy a támogatás a 100 milliárd eurót is elérheti.

Szóba került pénteken az euróövezeti országok közös adósságkockázat-viselésének lehetősége is, beleértve a közös kötvények kibocsátását. A találkozó utáni nyilatkozatok szerint erről még további hosszas konzultációk várhatók.

Tárgyaltak a tanácskozás résztvevői egy lehetséges bankunió tervéről is. Ezt sokan immár elengedhetetlennek tartják ahhoz, hogy az EU a pénzügyi kockázatok csökkentése mellett tartósan növekedési pályára tudjon állni. Az erre vonatkozó egyeztetését folytatják jövő héten Brüsszelben, az állam- és kormányfői találkozón is.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik