Nagyvilág

2012.06.12. 17:40

Magyar jelentést szavazott meg az EP az uniós energia-külpolitikáról

Brüsszel, 2012. június 12., kedd (MTI) - A tagállami szintet meghaladó, európai uniós szintű koordináció az egyik kulcseleme Herczog Edit (MSZP) európai parlamenti képviselő "energia-külpolitikai" jelentésének, amelyet kedden hagyott jóvá az Európai Parlament plenáris ülése Strasbourgban.

Brüsszel, 2012. június 12., kedd (MTI) - A tagállami szintet meghaladó, európai uniós szintű koordináció az egyik kulcseleme Herczog Edit (MSZP) európai parlamenti képviselő "energia-külpolitikai" jelentésének, amelyet kedden hagyott jóvá az Európai Parlament plenáris ülése Strasbourgban.

A nagy többséggel - 470 igen, 86 nem, 53 tartózkodás - megszavazott jelentéstől a magyar raportőr egyebek között azt várja, hogy a háztartások is megérezzék a világpiaci árak kedvező mozgását - derül ki Herczog Edit közleményéből.

A képviselő szerint az egyre több energiát felhasználó, így exportőrként a világpiaci szereplőktől egyre szélsőségesebben függő Európának a közös fellépés az érdeke, amihez mind az infrastruktúra, mind a piaci szabályozás területén további lépések kellenek.

A javaslatok között szerepel a minden eddiginél jobban összekapcsolt infrastruktúra, a belső energiapiac mélyebb integrációja, az uniós energiaügyi biztos és az uniós külügyi főképviselő szerepének megerősítése, a tagállamok közötti eddigi, inkább csak esetleges koordináció hivatalos mederbe terelése. Javasolja a jelentés azt is, hogy közös adatbázis segítse a lehető legjobb szerződések megkötését. Herczog Edit szerint az EU régóta hangoztatott stratégiai célkitűzésének megfelelően fokozni kell az energiaforrások – mind technológiai, mind pedig származási ország szerinti – diverzifikálását a jövőben is.

A jelentés rámutat, hogy miközben Európa az energetikai szaktudás és technológia egyik jelentős világpiaci exportőre, az energiahordozók piacán az egyik legnagyobb importőr.

"Nem tartható fenn tovább az a helyzet, hogy a befolyásos energiaellátókkal kötött különalkuk egyes tagállamokat jogosulatlan versenyelőnyökhöz juttatnak" – fogalmazott Herczog Edit, aki szerint az sem előnyös, hogy a hosszú távú megállapodások miatt például Magyarországon sem éreztetik hatásukat a kedvező világpiaci folyamatok. A képviselő szerint figyelmeztető jel, hogy az elmúlt években az Egyesült Államokban mintegy negyedére, az EU-ban közel felére csökkent a gáz piaci ára, míg a magyar háztartások ebből semmit sem éreztek.

Herczog Edit a vitában arra is rámutatott: globális kihívás, hogy az energia kérdése ne okozzon konfliktust, feszültséget a világban az egyes országok között.

Kijelentette azt is: el kell érni, hogy a szomszédos régiók is mintának tekintsék az uniós normákat, különösen környezeti és biztonsági szempontból. Ennek hiánya miatt jelenleg az EU vállalkozásai esetenként tisztességtelen hátrányba kerülnek a külső szereplőkkel szemben - emlékeztetett Herczog Edit.

Az Európai Bizottság nevében a hétfőn lefolytatott plenáris vitában Neelie Kroes alelnök is üdvözölte a jelentést, amely szerinte kellően kiemeli az energia-külpolitika fontosságát, valamint a beszerzés diverzifikálásának jelentőségét.

A biztos hangoztatta, hogy mindenki számára fontos az energiaellátás biztosítása versenyképes árakon, de ez óriási kihívás.

Egyetértett azzal, hogy energiaügyben Európa vezetői még mindig "nem ugyanabból a kottából énekelnek". Kroes gratulált a jelentéstevőnek és köszönetét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság partnerként támaszkodhat az EP-re és annak energiaügyi kérdésekkel is foglalkozó szakbizottságára.

Szintén méltatták a jelentést a hozzászóló EP-képviselők, akiknek felszólalásaiban a beszerzési források sokarcúságának fontossága, az egységesebb uniós fellépés és az unión kívüli atomerőművek biztonsága kapott központi szerepet.

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!