Nagyvilág

2012.06.30. 15:47

Románia: Vasile Blagát választották a PDL elnökévé

Bukarest, 2012. június 30., szombat (MTI) - Vasile Blagát, a román szenátus elnökét, volt belügyminisztert választotta elnökévé szombaton a két hónapja ellenzékbe került Demokrata Liberális Párt (PDL).

Bukarest, 2012. június 30., szombat (MTI) - Vasile Blagát, a román szenátus elnökét, volt belügyminisztert választotta elnökévé szombaton a két hónapja ellenzékbe került Demokrata Liberális Párt (PDL).Emil Boc volt pártelnök és a PDL teljes vezérkara a jobbközép alakulatnak az önkormányzati választásokon nyújtott gyenge teljesítménye miatt mondott le június 14-én.

Az 56 éves Vasile Blaga egyedüli jelöltként pályázta meg a PDL elnöki tisztét. A párt rendkívüli kongresszusán 1197 küldött bizalmát megszerezve, 28 ellenszavazattal választották elnökké. Pártelnöki programjában egy jobboldali értékeknek elkötelezett, hiteles alternatívát kínáló, erős és egységes párt építését ígérte a PDL küldötteinek.

A gépészmérnöki végzettségű Blaga a PDL elődjének, a Demokrata Pártnak alapító tagja volt, két ízben állt a belügyminisztérium élén, 2011 novembere óta pedig a szenátus elnöke. Már 2011 áprilisában is megpályázta a PDL elnökségét, de akkor alulmaradt az akkori pártelnök-miniszterelnök Emil Bockal szemben.

A rendkívüli kongresszuson a PDL határozatban ítélte el a szociálliberális kormány azon lépéseit, amelyek szerinte súlyos támadást jelentenek a jogállamiság és demokrácia ellen. A határozat leszögezi: 22 év óta először fordult elő, hogy egy miniszterelnök semmibe vegye az alkotmánybíróság döntését. (Victor Ponta annak ellenére utazott el az Európai Tanács brüsszeli ülésére, hogy a testület határozata szerint ez az államfő alkotmányos joga.) Egyúttal bírálta a kormányzó Szociálliberális Szövetséget (USL), amiért pártérdekeinek veti alá a törvényhozási munkát.

A PDL ugyanakkor összefogásra szólította fel a többi jobbközép pártot és civil szervezetet, hogy közösen alakítsanak ki hiteles alternatívát az ősszel esedékes parlamenti választásokra.

A PDL, amely a 2008-as önkormányzati választásokat megnyerte, majd a 2008-as parlamenti választások győzteseként idén áprilisig kormányon volt Romániában, a június 10-ei önkormányzati választásokon a voksok felét beseprő Szociálliberális Szövetség (USL) mögött végzett, a szavazatok alig 15 százalékát szerezve meg.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!