Nagyvilág

2012.06.03. 11:07

Új társelnököket választott a német ellenzéki Baloldal

Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti: Berlin, 2012. június 3., vasárnap (MTI) - Új társelnököket választott a német ellenzéki Baloldal (Die Linke) a szombaton kezdődött kétnapos tisztújító kongresszusán.

Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti:

Berlin, 2012. június 3., vasárnap (MTI) - Új társelnököket választott a német ellenzéki Baloldal (Die Linke) a szombaton kezdődött kétnapos tisztújító kongresszusán.

A vasárnapra virradó éjjel befejezett elnökválasztás eredményeképpen a Bundestagban a negyedik legnagyobb frakcióval rendelkező pártot a keletnémet származású Katja Kipping és a nyugatnémet Bernd Riexinger vezeti a következő két évben.

Az egykori keletnémet állampárt utódszervezetéből, a PDS-ből és egy nyugati baloldali tömörülés, a WASG egyesüléséből 2007-ben létrejött, és a szociáldemokratáktól balra elhelyezkedő pártot az alapszabály szerint társelnöki rendszerben vezetik, és az egyik társelnök mindig nő. Az alapszabályban nem rögzített, de következetesen betartott szokás szerint az egyik társelnök a keleti tartományokat, a másik pedig a nyugati országrészt képviseli.

Ugyanakkor a szombat éjszakai választás mégsem a szabályok és a hagyományok tiszteletét jelzi, hanem a pártszakadással fenyegető megosztottságot. Az egyik oldalon a szociáldemokratákkal való együttműködést és a párt megújítását szorgalmazó politikusok állnak, a másikon pedig a szélsőbaloldaliak. Az előbbi, pragmatikus politizálást sürgető szárny a keleti tartományokban erősebb, míg a fundamentalistának is nevezett szárnynak a volt NSZK területén van nagyobb befolyása. A pártot így a kelet-nyugati ellentét is megosztja, és feszíti az alapokhoz ragaszkodó erők és a realistának nevezett gyakorlatias, modernizáló irányzat szembenállása is.

Katja Kipping a frakcióharcok befejezését és az egység helyreállítását sürgető "belgák" közé tartozik. Riexinger a szélsőbalos irányzat képviselője. A Göttingenben rendezett kongresszus második napján a 44 tagú elnökséget is megújítják, így csak a kongresszus végére derül ki, hogy miként alakulnak az erőviszonyok.

A belső harcok miatt a párt választói támogatottsága és taglétszáma is csökken. Jelenleg országosan éppen a parlamenti bejutási küszöb fölött, 6 százalékon áll a Baloldal, míg a legutóbbi, 2009-es választáson 11,9 százalékot ért el. A taglétszám az idén 70 ezer alá csökkent, holott 2009-ben még csaknem 80 ezer tagja volt a pártnak.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!