Nagyvilág

2012.07.19. 18:29

Bemutatták a Hargita hegység rendezési tervét megalapozó tanulmányokat

Kolozsvár/Csíkszereda, 2012. július 19., csütörtök (MTI) - Csíkszeredában a térség polgármestereinek, erdőtulajdonosainak és turisztikai vállalkozóinak a jelenlétében mutatták be csütörtökön a Hargita-hegység rendezési tervét megalapozó tanulmányokat.

Kolozsvár/Csíkszereda, 2012. július 19., csütörtök (MTI) - Csíkszeredában a térség polgármestereinek, erdőtulajdonosainak és turisztikai vállalkozóinak a jelenlétében mutatták be csütörtökön a Hargita-hegység rendezési tervét megalapozó tanulmányokat.A Hargita megyei tanácsnak az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a mintegy nyolcvan résztvevő a Hargita-hegység jelenlegi helyzetét rögzítő háttértanulmányokat és elemzéseket ismerhette meg. A dokumentumok elkészítői azonban egy általános fejlesztési koncepciót is felvázoltak, amelyet közvitára bocsátottak.

Miként a tanácskozáson elhangzott, a Hargita-hegység legnagyobb turisztikai vonzereje a még érintetlen tájakban rejlik. Térségében ugyanakkor sok olyan várrom, régészeti lelőhely, régi épület található, amely idegenforgalmi szempontból kihasználatlan. Az előadásokból kiderült, hogy a Hargita-hegység élőhelyeinek mérete csökken, de az erdővel borított területek mérete évről-évre nő. A hegység lejtőin osztrák sípályaszakértő véleménye alapján szeretnének összefüggő sípályarendszert létrehozni.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, a megyei önkormányzat csakis az egységes övezeti rendezési terv megalkotásában tud segíteni. Maga a fejlesztés a helyi önkormányzatok, a tulajdonosok és a vállalkozók együttműködésével történhet meg. A rendezési tervet valamennyi érintett településnek magáévá kell tennie, és irányadónak kell tekintenie - jelentette ki az önkormányzat vezetője.

Hargita Megye Tanácsa számára a rendezési terv biztosítaná azt a jogi keretet, amellyel megállíthatók lennének a térség turisztikai vonzerejét csökkentő tevékenységek. A terv által ellenőrzés alá vonhatók a fejlesztések, és a későbbiekben minden befektetés - a rendezési terv előírásaira és szabályaira alapozva - az összehangolt fejlődést biztosítaná a térségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!