Nagyvilág

2012.07.07. 12:06

Cinecittá a YouTube-on

Róma, 2012. július 7., szombat (MTI) - Az olasz mozitörténelem harmincezer alkotása látható a YouTube videomegosztó portálon a Google és a római Cinecittá Luce együttműködésének köszönhetően.

Róma, 2012. július 7., szombat (MTI) - Az olasz mozitörténelem harmincezer alkotása látható a YouTube videomegosztó portálon a Google és a római Cinecittá Luce együttműködésének köszönhetően.

Az internet óriása és az olasz filmörökség őrzője találkozott egymással - kommentálta az olasz sajtó a partneri kapcsolatot.

Az olasz filmarchívum birtokolja az 1920-as évektől Olaszországban forgatott kockákat. Az újságok szerint a "végtelen mennyiségű" fekete-fehér alkotás közül első lépésben harmincezer került fel digitális változatban a www.youtube.com/cinecittaluce weblapra.

Az anyag nagy részét az 1927-45 közötti filmhíradók teszik ki, illetve azok az olasz mozikban 1946-64 között vetített színes heti híradók, amelyek az akkori sztárvilág eseményeiről számoltak be. A mozgóképek jelentős kordokumentumot képviselnek az ezzel foglalkozók számára, nemkülönben érdekességet a mozi szerelmeseinek, akik többek között az ötvenes években a világ legszebb nőjének tartott Gina Lollobrigidát is megcsodálhatják.

Technológiai és kulturális fordulatról beszélt Rodrigo Cipriani, a Cinecittá Luce elnöke, aki szerint az olasz mozi támogatása üzenetértékű a felszámolás előtt álló filmgyár dolgozói számára. Carlo d’Asanio Biondo, a Google dél-európai felelőse hangsúlyozta: ez az első alkalom, hogy a videomegosztó portál nem angolszász kulturális örökséget karolt fel.

A Cinecittá Luce filmanyagát a Google saját költségére digitalizálta, és a YouTube-oldalon megjelenő reklámból az olasz filmarchívum is részt kap.

2010 óta a Google digitalizálja a római és a firenzei nemzeti könyvtár összesen egy millió könyvét is.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!