Nagyvilág

2012.07.19. 15:10

Nagy dinoszaurusz lelőhelyet tárnak fel Spanyolországban

Madrid, 2012. július 19., csütörtök (MTI) - Nagy dinoszaurusz lelőhelyet tárnak fel a spanyolországi Lleida tartományban, Basturs közelében.

Madrid, 2012. július 19., csütörtök (MTI) - Nagy dinoszaurusz lelőhelyet tárnak fel a spanyolországi Lleida tartományban, Basturs közelében.A katalán lelőhelyet egy üzlettulajdonos és fia fedezte fel, és mivel a környéken korábban ezernél több dinoszaurusz fosszília került elő, az amatőr paleontológusok azonnal felismerték, hogy őskori állat megkövesedett maradványairól van szó - olvasható a The Archaeology News Network régészeti hírportálon.

A feltárásokat a Miquel Crusafont Katalán Paleontológiai Intézet kutatói végzik Angel Galobart vezetésével. Az első leletek a Hadrosauridae családhoz tartozó kacsacsőrű dinoszauruszok fosszíliái: a nagytestű növényevők a késő kréta időszakban, 65-70 millió évvel ezelőtt éltek. A térségben korábban előkerültek a Hadrosauridae-dinoszauruszok megkövesedett lábnyomai is, de a fosszíliáikat most első ízben tárták fel.

A szakemberek igen gazdagnak tartják a lelőhelyet, amely sok évre ellátja őket munkával. A paleontológusok szerint az utolsó európai dinoszauruszok közé tartozó őshüllők maradványait rejti a helyszín.

Ezek is érdekelhetik