Nagyvilág

2012.07.22. 17:14

Peking helyőrséget létesít a Dél-kínai-tengeren

Peking, 2012. július 22., vasárnap (MTI) - A kínai Központi Katonai Bizottság jóváhagyta egy katonai helyőrség létrehozását a vitatott hovatartozású dél-kínai-tengeri Paracel-szigetek Szansa (Sansha) városában - jelentette a kínai média vasárnap.

Peking, 2012. július 22., vasárnap (MTI) - A kínai Központi Katonai Bizottság jóváhagyta egy katonai helyőrség létrehozását a vitatott hovatartozású dél-kínai-tengeri Paracel-szigetek Szansa (Sansha) városában - jelentette a kínai média vasárnap.

A lépés jele Peking azon szándékának, hogy egyértelművé tegye a kínaiul Hszisa (Xisha) szigetcsoport feletti szuverenitását. A jelenleg teljes mértékben kínai felügyelet alatt lévő szigetek felett Vietnám - Kínához hasonlóan - teljes szuverenitást követel magának.

A helyőrségnek szerepe lesz az országos mozgósítások idején, a térség felügyeletében, valamint a helyi katasztrófa-elhárításban és egyéb katonai missziók során.

A kínai államtanács (kormány) júniusban hagyta jóvá Szansa - prefektúra szintű - város alapítását, amely "közigazgatásilag felügyeli a Hszisa-, a Csungsa (Zhongsha)- és a Nansa (Nansha)-szigeteket".

Utóbbiak közismertebb neve: Spratly-szigetek, amelyeket Vietnám ugyancsak teljes egészében, míg a Fülöp-szigetek, Malajzia és Brunei részben a maga területéhez tartozónak tart. Tajvan, a Kínai Népköztársasággal azonos "jogalapon" tart igényt a dél-kínai-tengeri területekre.

Az elmúlt napok fejleménye, hogy hivatalosan is megkezdődött Szansa város kormányzatának létrehozása. Kínai közlés szerint a néhány ezres állandó lakosú település közigazgatása alá összesen több mint 200 kisebb sziget, homokpad és zátony tartozik. Ezek 13 négyzetkilométer területet foglalnak el, s hozzájuk 2 millió négyzetkilométer tengeri terület tartozik.

Pekingi állítás szerint e három szigetcsoportot 1959-ben - elsőként - a Kínai Népköztársaság fedezte fel és nevezte el alkotórészeit. Ugyancsak Kína volt az első ország, amely közigazgatási hivatalt nyitott rajtuk "szuverenitásának gyakorlása céljából".

Vietnám és a Fülöp-szigetek korábban többször tiltakozott a pekingi lépés ellen, Hanoiban a közelmúltban több százan demonstráltak kormányuk támogatását kifejezve.

A térségben az utóbbi időben több diplomáciai szóváltásra és tengeri incidensre is sor került, s a területi vita a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) legutóbbi kambodzsai értekezletén is téma volt.

Miközben egyik fél sem enged álláspontjából, előkészület alatt van a vita rendezésének alapelveit tartalmazó "magatartási kódex", amelyet - ha kölcsönösen elfogadhatóvá válik - az ASEAN és Kína hagyna jóvá. A viták távlati rendezését Peking kizárólag az érintett országokkal folytatott kétoldalú tárgyalások keretében képzeli el.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!