Nagyvilág

2012.07.08. 13:48

Szigetvita - Peking nem engedi a vitatott hovatartozású Tiaojü-szigetek megvételét

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Peking, 2012. július 8., vasárnap (MTI) - Kína területe nem lehet adásvétel tárgya, az ország megvédi a vitatott hovatartozású kelet-kínai-tengeri szigetek feletti szuverenitását - tudatta hétvégi közleményében a kínai külügyminisztérium szóvivője azután, hogy a japán miniszterelnök jelezte: kormánya megvenné a jelenleg magánkézben lévő terület nagyobb részét.

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti:

Peking, 2012. július 8., vasárnap (MTI) - Kína területe nem lehet adásvétel tárgya, az ország megvédi a vitatott hovatartozású kelet-kínai-tengeri szigetek feletti szuverenitását - tudatta hétvégi közleményében a kínai külügyminisztérium szóvivője azután, hogy a japán miniszterelnök jelezte: kormánya megvenné a jelenleg magánkézben lévő terület nagyobb részét.

Noda Josihiko kormányfő szombaton elárulta, tárgyalnak a Kurihara családdal a Szenkaku-szigetek (kínaiul Tiaojü - Diaoyu-szigetek) egy részének megvásárlásáról, állami kézbe vételéről. A Kurihara család az 1970-es években vette meg egy másik családtól a négy szigetet, amelyből most három eladásáról döntött.

A Kína által is magáénak vallott lakatlan szigetek ugyan japán közigazgatás alatt állnak, de Peking szerint azok Kína területének szerves részét képezik.

"Kína szent területét senkinek sincs joga megvenni" - jelentette ki az adás-vétellel kapcsolatban Liu Vej-min (Liu Weimin) külügyi szóvivő, és megerősítette, hogy a Tiaojü-szigetek ősidők óta Kína szerves részét képezik, ami történelmi és jogi bizonyítékokon nyugszik.

Japán, állítása szerint, 1895-ben fedezte fel a Szenkaku-szigeteket, amikor azokat senki sem követelte magáénak. A területen 1897 óta volt ténylegesen jelen, egészen a második világháborúig.

A Kínai Népköztársaság és Tajvan egyaránt azt állítja, hogy a kínaiak 1372-ben fedezték fel a szigeteket, amelyeket akkor navigációs célokra használtak, s 1534-ben hivatalosan is neveket adtak nekik. 1556-tól kerültek a kínai haditengerészet védelme alá tartozó területek közé.

Kína állítása szerint a szigetek az 1894-95-ös kínai-japán háborút lezáró egyezmény nyomán kerültek Japán fennhatóság alá, ám a második világháború után Kínának vissza kellett volna kapnia azokat. Tokió ezt vitatja.

Az utóbbi időben feszültebbé váló helyzet egyik oka, hogy Tokió kormányzója korábban bejelentette: a szigetek közül meg akar vásárolni néhányat, s az erre a célra nyitott számlára már nagy adományösszegek folytak be.

A japán törvényhozás mintegy fél tucat tagja nemrégiben demonstratív módon - úgynevezett "halásztúra" keretében - a szigetek környékére hajózott, az elmúlt napokban pedig két japán személy, köztük egy okinavai helyi politikus lépett az egyik sziget területére.

Tajvani aktivisták egy csoportja a múlt héten, a tajvani parti őrség hajóinak kíséretében sikeresen megközelítette a szigeteket, de nem szálltak partra. Tajpej akkor visszautasította Tokió tiltakozását.

Peking, amely geológiailag Tajvan szigetéhez tartozónak tartja az attól körülbelül 190 kilométerre lévő szigeteket, az incidens nyomán a "tajvani honfitársak" biztonságának szavatolására szólította fel Tokiót.

Feltételezések szerint, a szigetcsoportot halban gazdag vizek veszik körül, környékén a tengeri talapzat jelentős energiaforrásokat rejt.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!