Nagyvilág

2012.07.29. 20:13

Szíria - WP: Washington Aszad államapparátusának felszámolásától óvja a felkelőket

Washington, 2012. július 29., vasárnap (MTI) - Az amerikai kormány figyelmeztette a szíriai felkelőket, hogy ne oszlassák fel teljesen a szíriai biztonsági és államapparátust, ha Bassár el-Aszad életét vesztené vagy lemondásra kényszerülne - írta vasárnapi kiadásában hivatalos forrásokra hivatkozva a The Washington Post.

Washington, 2012. július 29., vasárnap (MTI) - Az amerikai kormány figyelmeztette a szíriai felkelőket, hogy ne oszlassák fel teljesen a szíriai biztonsági és államapparátust, ha Bassár el-Aszad életét vesztené vagy lemondásra kényszerülne - írta vasárnapi kiadásában hivatalos forrásokra hivatkozva a The Washington Post.Az Egyesült Államok ugyanis el akarja kerülni a 2003-ban Irakban elkövetett hibát, ott Szaddám Huszein állami és katonai gépezetének szélnek eresztése káoszhoz vezetett.

A Washingtonban az elmúlt hetekben megtartott stratégiai tanácskozásokon az az álláspont fogalmazódott meg, hogy a szíriai felkelőknek és ellenzéki politikusoknak tartózkodniuk kell a szektás megtorlástól és az uralkodó Baath párt embereinek maradéktalan eltávolításától, mert a meglévő intézmények megőrzése létfontosságú egy jövőbeni demokratikus átmenet végrehajtásához.

Az amerikai kormányzat nyilvánosan is felszólította a szunnita többségű ellenzéket, hogy a majdani átmenet során tartsa tiszteletben a kisebbségi jogokat. A 22 milliós országban, amelynek 77 százaléka szunnita, az Aszad-rezsim által domináns pozícióba emelt síita alavita kisebbség mindössze a lakosság 12 százalékát képviseli.

A lap szerint az amerikai fővárosban az Aszad-rezsim egyértelmű katonai fölénye ellenére egyre inkább úgy gondolják, hogy a szíriai elnök már nem tart ki sokáig. Ezt a lázadók sikereire és a dezertálások megnövekedett számára alapozzák. A The Washington Post által megszólaltatott, kormányzaton kívüli szakértők úgy vélik, hogy Aszadnak talán hónapjai lehetnek hátra.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!