Nagyvilág

2012.07.15. 15:07

Tiltakoznak az állatvédők Noé bárkája elnevezésű namíbiai program ellen

London, 2012. július 14., szombat (MTI) - A természetvédők heves tiltakozása övezi Noé bárkája elnevezésű namíbiai programot, amelynek keretében a délnyugat-afrikai ország kormánya 148 vadállatot küld Kubába.

London, 2012. július 14., szombat (MTI) - A természetvédők heves tiltakozása övezi Noé bárkája elnevezésű namíbiai programot, amelynek keretében a délnyugat-afrikai ország kormánya 148 vadállatot küld Kubába.

Oroszlánok, elefántok, gepárdok, méhészborzok, keselyűk és orrszarvúk is vannak az összesen 23 fajhoz tartozó állatok között, amelyek repülővel érkeznek majd Havannába. Az elképzelés része annak a megállapodásnak, amely 2009-ben született Raúl Castro és a namíbiai kormány között, amikor a kubai elnök látogatást tett a délnyugat-afrikai országban.

Az állatok új lakhelye a kubai főváros peremén mintegy 3,4 négyzetkilométeren elterülő Nemzeti Állatpark lesz, amelynek jelenleg nagyjából 850 lakója van. A namíbiai környezetvédelmi és turisztikai miniszter, Netumbo Nandi-Ndaitwah közlése szerint a vállalkozás teljes költségét országa állja.

Az állatok befogását a héten kezdték meg a namíbiai Waterberg Plateau Park területén. Az állatok a tervek szerint még az év vége előtt megérkeznek új lakhelyükre.

A következő két hétben kubai szakemberek követik nyomon a vadállatok befogását a helyszínen. Az állatpark vezetője, Miguel Luis Abud Soto elmondta: a Noé bárkájától azt remélik, hogy az új jövevények jelentősen gazdagíthatják a karibi ország vadállat-populációjának genetikai állományát.

A namíbiai miniszter tájékoztatása szerint a terv kidolgozásakor teljes mértékben figyelembe vették a nemzetközi vadvédelmi szabályokat, így például varacskos disznók, vízi antilopok, gnúk és zebrák nem lesznek a "repülő bárkán".

Az állatvédő aktivisták azonban hangsúlyozzák: ennek ellenére nincs elég garancia arra, hogy az állatoknak jó sorsuk lesz új otthonukban. Szerintük már a megérkezésük előtt is "hosszadalmas és stresszes repülőút" vár rájuk. "Szomorú arra gondolni, hogy ezeket az állatokat kiszakítják a természetes élőhelyükről, és olyan idegen vidékre kerülnek, ahol megfosztják őket a szabadságuktól, és teljesen kiszolgáltatottá válnak az embereknek" - idézte a társaság szóvivőjét a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!