Nagyvilág

2012.08.31. 14:25

A zloty és a jüan közvetlen átválthatóságát javasolta a kínai vezetés

Sanghaj/Budapest, 2012. augusztus 31., péntek (MTI) - A zloty és a jüan közvetlen átválthatóságának ötletét vetette fel lengyelországi látogatásán egy magas rangú kínai delegáció, a lengyel központi bank készen áll a tárgyalásokra - jelentette a PAP a lengyel hírügynökség pénteken.

Sanghaj/Budapest, 2012. augusztus 31., péntek (MTI) - A zloty és a jüan közvetlen átválthatóságának ötletét vetette fel lengyelországi látogatásán egy magas rangú kínai delegáció, a lengyel központi bank készen áll a tárgyalásokra - jelentette a PAP a lengyel hírügynökség pénteken.A zloty és a jüan közvetlen átválthatósága - a dollár vagy más közvetítő deviza kiiktatásával - fellendítené a két ország kereskedelmi kapcsolatait, mivel megkönnyítené az elszámolásokat és a kereskedelmi ügyleteket. Ez újabb kínai cégeket vonzana Lengyelországba, az üzleti vonalon túl pedig a turisták számát is jelentősen megnövelné.

A két valuta szabad átválthatóságával Lengyelország régióbeli kereskedelmi pozíciója is megerősödne, a jüan pedig - a jelenleginél szélesebb körű felhasználásával - még egy lépéssel közelebb kerülne a nemzetközivé váláshoz.

Az ötletet a kínai kormány tanácsadói irodájának képviselői vetették fel lengyelországi útjuk során a lengyel nemzeti bank igazgatótanácsi tagjával, Andrzej Raczkoval tartott tárgyaláson; az ötletre a lengyel fél is nyitottnak mutatkozott. A kínai delegáció a lengyel beruházási ügynökség meghívására érkezett, hogy az ottani privatizációs lehetőségekről és a további lengyel-kínai együttműködésről tárgyaljon.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!