Nagyvilág

2012.08.28. 12:32

Az UMDSZ szorgalmazza a magyar nyelv regionális státusra emelését Kárpátalján

Ungvár, 2012. augusztus 28., kedd (MTI) – Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) Ukrajnai Magyar Nemzeti Tanácsa (UMNT) nyilatkozatban szólította fel Kárpátalja magyarok lakta közigazgatási egységeinek és településeinek képviselőit, valamint polgármestereit, hogy még szeptemberben kezdeményezzék a tanácsok (közgyűlések) összehívását, s tűzzék napirendre a magyar nyelv regionális státusának kérdését.

Ungvár, 2012. augusztus 28., kedd (MTI) – Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) Ukrajnai Magyar Nemzeti Tanácsa (UMNT) nyilatkozatban szólította fel Kárpátalja magyarok lakta közigazgatási egységeinek és településeinek képviselőit, valamint polgármestereit, hogy még szeptemberben kezdeményezzék a tanácsok (közgyűlések) összehívását, s tűzzék napirendre a magyar nyelv regionális státusának kérdését.Az MTI-hez kedden eljuttatott nyilatkozatában az UMNT a többi között üdvözli, hogy Ukrajnában hatályba lépett a nyelvtörvény, amely a kisebbségi és regionális nyelvek európai chartájának szellemében, 21 évvel Ukrajna függetlenné válását követően szélesebb nyelvi jogokat biztosít az országban élő nemzetiségeknek. Mivel a törvény végrehajtása és alkalmazása nagyrészt a közösségtől és a helyi önkormányzatoktól függ, ezért az UMNT felhívással fordul Kárpátalja magyarlakta közigazgatási egységeinek és településeinek képviselőihez, valamint polgármestereihez, hogy szeptember folyamán kezdeményezzék a tanácsok üléseinek összehívását, s tűzzék napirendre a magyar nyelv regionális státusának kérdését – áll a közleményben, amely szerint az UMDSZ szakemberek bevonásával gyakorlati segítséget kíván nyújtani az ülések jogszerű megszervezését és lebonyolítását illetően.

Az UMNT megelégedéssel nyugtázza – olvasható a nyilatkozatban –, hogy Gajdos István, az UMDSZ elnöke személyében az érdekvédelmi szervezet befutónak számító helyen felkerült a Régiók Pártja (PR) választási listájára, s ezzel a gyakorlatban is megvalósult az a szerződés, amelyet az országos szövetség kötött 2009-ben az akkori elnökjelölttel, jelenlegi államfővel, Viktor Janukoviccsal. Ebből kifolyólag az UMDSZ elnökségének határozata alapján az UMNT saját hatáskörében eljárva döntött arról, hogy a PR egyéni képviselőjelöltjeit támogatja azokban a kárpátaljai választókerületekben, amelyekben számottevő magyar nemzetiségű választópolgár él.

Az UMNT egyúttal felkéri az UMDSZ tagjait és szimpatizánsait, hogy a 2012. október 28-i parlamenti választásokon a PR listáját és egyéni képviselőjelöltjeit támogassák. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!