Nagyvilág

2012.08.03. 17:20

Londoni elemzők: felülteljesítők a közép-európai valuták, főleg a forint

London, 2012. augusztus 3., péntek (MTI) - A globális felzárkózó térségen belül felülteljesítők, sőt saját makrokörnyezetüket tekintve túlteljesítők az év eddigi szakaszában a közép-európai valuták - főleg a forint -, és várható a piaci korrekció, de ennek mértékét a forint esetében korlátozhatja az IMF/EU-megállapodás kilátása - vélekedtek pénteki helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

London, 2012. augusztus 3., péntek (MTI) - A globális felzárkózó térségen belül felülteljesítők, sőt saját makrokörnyezetüket tekintve túlteljesítők az év eddigi szakaszában a közép-európai valuták - főleg a forint -, és várható a piaci korrekció, de ennek mértékét a forint esetében korlátozhatja az IMF/EU-megállapodás kilátása - vélekedtek pénteki helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.A City egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltató csoportja, a Barclays közgazdászai befektetők számára összeállított térségi áttekintésükben kimutatták, hogy a ház által vezetett felzárkózó térségi valutaárfolyam-index a mostani negyedév eddigi szakaszában 3,8 százalékkal, az év eleje óta 4,77 százalékkal emelkedett a dollárhoz mérve.

A Barclays által figyelembe vett valutakosáron belül a forint teljesített a legerőteljesebben: az év eleje óta több mint 6 százalékot erősödött a dollárral szemben.

A térségi valuták árfolyam-felülteljesítésének okai között a Barclays elemzői kiemelik az eurójegybank (EKB) és az amerikai Federal Reserve újabb likviditásinjekcióival kapcsolatos reményeket, amelyek javítják az általános kockázatvállalási hangulatot, emellett segítik a hozamelőny-befektetések vezérelte portfólióáramlásokat, tekintettel arra a várakozásra, hogy a biztos befektetői menedéknek tartott eszközök hozama hosszabb ideig alacsony marad.

A közép-európai valutákat térség- és országspecifikus tényezők is segítették valamelyest, köztük a haladás jelei a magyarországi IMF/EU-tárgyalásokon.

Mindemellett a közép-európai régió közelsége az euróövezethez, és a valutaunióval kialakult pénzügyi kapcsolatai azt is jelentik, hogy ha az EKB újabb likviditást juttat a tagországoknak, vagy végül rászánja magát az intervencióra a másodlagos kötvénypiacokon, akkor ennek kedvező hatásai valószínűleg a közép-európai piacokra szűrődnek át először a felzárkózó térségen belül - fejtegették pénteki elemzésükben a Barclays londoni közgazdászai.

A ház elemzői azonban közölték: a rövid távú árfolyammozgató erők elemzése alapján mindezzel együtt is arra a következtetésre jutottak, hogy az indexen belül a közép-európai valuták erősödése "eltúlzottnak tűnik", mivel a közép-európai térség "több fronton is" sebezhető.

A régió gazdaságai változatlanul szenvednek például a bankrendszerben zajló mérlegalkalmazkodási - vagyis hitelforrás-csökkentő tőkeleépítési (deleveraging) - folyamattól. Az idei első és második negyedévi fizetésimérleg-adatok azt mutatják, hogy e kiáramlás, amely már tavaly elkezdődött, továbbra is tart, és bár jelenleg e folyamatot ellentételezik a portfólió-beáramlások, egy esetleges újabb piaci stresszidőszakban azonban e beáramlások szűkössé válása sebezhetővé teheti a közép-európai valutákat - vélekedtek pénteki elemzésükben a Barclays londoni közgazdászai.

A ház elemzői szerint a "túlfeszített" eddigi árfolyam-erősödési teljesítmény alapján a forint "az első számú jelölt" a korrekcióra. A Barclays elemzői ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a jelenlegi kedvező kockázati háttér, valamint az IMF/EU-megállapodás kilátása jó eséllyel elejét veszi egy esetleges jelentősebb forinteszköz-eladási nyomás kialakulásának, ezért a Barclays nem is részesíti előnyben befektetési ajánlásában az egyértelmű rövid - vagyis gyengülésre játszó - pozíciók felvételét a forintra.

Az IMF/EU-tárgyalások önmagukban is védelmet nyújtanak a magyar befektetési eszközöknek, tekintettel arra a kilátásra, hogy a piaci hangulat romlása és az árfolyamgyengülés, valamint a kötvényhozam-emelkedés esetleges újabb hulláma felgyorsítaná a hitelmegállapodásról szóló tárgyalásokat.

A Barclays szakértői pénteki elemzésükben hangsúlyozták azt a véleményüket is, hogy mindez inkább a gyengülés mértékének korlátja, semmint a magyar befektetési eszközök és a forint még további erősödésének vezérlő tényezője lehet.

Hasonló értékeléseket adtak legutóbbi előrejelzéseikben más nagy londoni házak is.

A Goldman Sachs bankcsoport londoni közgazdászai minap összeállított negyedéves térségi prognózisukban közölték, hogy "alapvetően óvatosan" ítélik meg a közép-európai hármak - Magyarország, Lengyelország és Csehország - valutaárfolyam-kilátásait, tekintettel arra, hogy várakozásuk szerint a külső piaci kondíciók folytatódó gyengesége, valamint a bankszektorokban érvényesülő mérlegalkalmazkodási folyamat hosszabb távon valószínűleg bizonyos mértékű strukturális leértékelődési nyomás alatt tartja majd a régiós valutákat.

A forint felülteljesített a térségben, azoknak a piaci várakozásoknak a hatására, hogy a magyar kormány elkötelezi magát az IMF/EU-támogatással létrejövő stabilizációs program mellett, de az ezzel kapcsolatos bizonytalanság továbbra is jelentős, és a majdani program is magas végrehajtási kockázatoknak lesz kitéve - vélekedtek a Goldman Sachs londoni elemzői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!