Nagyvilág

2012.08.27. 17:44

Magyar jelöltek ellen kampányol az UMDSZ

Az Ukrajnai Magyar Nemzeti Tanács nyilatkozatban hozta a közvélemény tudomására, hogy a parlamenti választásokon ukránokat fog támogatni az egyéni körzetekben a magyar jelöltekkel szemben.

Az Ukrajnai Magyar Nemzeti Tanács nyilatkozatban hozta a közvélemény tudomására, hogy a parlamenti választásokon ukránokat fog támogatni az egyéni körzetekben a magyar jelöltekkel szemben.Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség által kreált Ukrajnai Magyar Nemzeti Tanács (UMNT) nevű formáció minapi ülésén megelégedéssel nyugtázza, hogy Gajdos István, az UMDSZ elnöke személyében az érdekvédelmi szervezet befutónak számító helyen felkerült a Régiók Pártja választási listájára, s ezzel a gyakorlatban is megvalósult az a szerződés, amit az országos szövetség kötött 2009-ben az akkori elnökjelölttel, jelenlegi államfővel, Viktor Janukoviccsal. Ebből kifolyólag, az UMDSZ elnökségének 2012. június 13-i, Tiszapéterfalván hozott határozata alapján az Ukrajnai Magyar Nemzeti Tanács saját hatáskörében eljárva arról döntött, hogy a jelenleg kormányzó Régiók Pártja egyéni képviselőjelöltjeit támogatja azokban a választókerületekben, ahol a magyarság jelentős számban képviselve van – áll a testület Kárpáti Igaz Szó-ban közölt nyilatkozatában.

Ennek megfelelően deklarálásra került, hogy a szervezet az ungvári központú körzetben a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) egyéni jelöltje, Brenzovics László alelnökkel szemben Vaszil Kovacsot, a megyei energetikai vállalat ukrán vezetőjét, a Munkács központú választókörzetben Gulácsy Géza KMKSZ-alelnök ellenében Vjacseszlav Sutko vállalkozót, az ugocsai körzetben pedig Kovács Miklóssal, a KMKSZ elnökével szemben Ivan Buskót, a megyei állami közigazgatás első elnökhelyettesét fogja támogatni. Az Ukrajnai Magyar Nemzeti Tanács felkéri a szövetség tagjait és szimpatizánsait, hogy az október végén sorra kerülő parlamenti választásokon a Régiók Pártjának listáját és egyéni képviselőjelöltjeit támogassák.

A Kárpáti Igaz Szó beszámolója szerint az ülésén jelen volt Ivan Busko, a megyei közigazgatás első elnökhelyettese, a nagymértékben magyarok lakta 73. számú választókerület régiós jelöltje is, aki felszólalásában kihangsúlyozta, hogy megválasztása esetén azon lesz, hogy Gajdos Istvánnal közösen érdemi lobbit tudjanak folytatni a Bereg-vidék és Ugocsa infrastrukturális fejlődése érdekében, a munkahelyek számának bővítéséért, a könnyebb megélhetés biztosításáért.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!