Nagyvilág

2012.08.18. 16:33

Operatív határinformáció az ukrán utakon

Ukrajna – A hágókon túlról Kárpátaljára érkező autósok már 30-40 kilométerre a határtól értesülhetnek arról, melyik átkelőn mennyi várakozási időre számíthatnak.

Ukrajna – A hágókon túlról Kárpátaljára érkező autósok már 30-40 kilométerre a határtól értesülhetnek arról, melyik átkelőn mennyi várakozási időre számíthatnak.

Munkács közelében, a Csap-Kijev országút mentén állították fel azt az elektromos kijelző táblát, amely tájékoztatást biztosít a külföldre utazóknak a határátkelőkön várható várakozási időről. A magyar határt illetően a tablón a Csap-Záhony, az Asztély-Bregsurány és a Tiszaúlak-Tiszabecs közötti közúti átkelők kimenő forgalmáról kaphatnak tájékoztatást az utazók. Ezenkívül az Ungvár-Alsónémeti ukrán-szlovák terminálon várható várakozási időt is feltüntetik.

A hasznos kijelzőt még az idei labdarúgó EB előtt szerették volna üzembe helyezni, ám a Csapi Vámhivatal és az ukrán közúti diszpécserszolgálat között elhúzódott annak a félreértésnek a tisztázása, hogy míg a vámosok csak a sorban álló járművek számáról tudtak adatokat szolgálni, a közúti szolgáltató viszont a várakozási idő tekintetében kérte az adatokat. Ez a szervezési kérdés mára megoldódott, így az információszolgáltatás már a napokban beindulhat.

A szóban forgó szolgáltatás révén a távolról érkező utazók és fuvarozók még idejekorán kiválaszthatják, hogy melyik határátkelő felé érdemes megtervezniük az útirányt. A magyarországi átkelőket illetően az interneten is információkat kaphatnak a kimenő sávban várakozó járművek számáról az autósok a Csapi Vámhivatal hivatalos weboldalán (http://customs.uz.ua/) – igaz, egyelőre csak ukrán nyelven.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!