Nagyvilág

2012.08.23. 12:07

Tyúkokat tenyésztettek a tamáshidai Árpád-kori templom romjai között

Kolozsvár, 2012. augusztus 23., csütörtök (MTI) - A Bihar megyei Keményfok (Avram Iancu) község tulajdonába vette és védetté nyilvánította a községhez tartozó Tamáshida Árpád-kori templomának a romjait, hogy megóvja azokat a pusztulástól. A közelmúltig egy helyi gazda tyúkokat tenyésztett a romos épületben.

Kolozsvár, 2012. augusztus 23., csütörtök (MTI) - A Bihar megyei Keményfok (Avram Iancu) község tulajdonába vette és védetté nyilvánította a községhez tartozó Tamáshida Árpád-kori templomának a romjait, hogy megóvja azokat a pusztulástól. A közelmúltig egy helyi gazda tyúkokat tenyésztett a romos épületben.A Krónika napilap riportja szerint a Fekete-Körös partján, a magyar határtól alig hat kilométerre álló, többnyire románok által lakott Tamáshidán Trianon után vált romossá a XII. században épült templom. A román stílusban épített templom a Liptay bárók családi birtokán állt, a bárók családi kápolnának használták. A falu református közössége új templomot épített magának. Liptay Frigyes báró leszármazottai azonban nem igényelték vissza az egykori birtokot, így a templom is gazdátlanul maradt, állapota évről-évre romlott. Mára csak az impozáns torony, és a szentély egy része áll, de ezek falai is megrepedeztek, a torony is megdőlt.

A templomromot és a körülötte levő telket két helybéli család vette jogtalanul birtokba, egyikük tyúkketreceket épített a romok közé. Ezt az állapotot rögzítette nemrég egy helyszíni szemle során a Bihar megyei Műemlékvédelmi Hivatal vezetője, Lucian Silaghi. Az ő közbenjárására lépett a község önkorományzata, mely tulajdonába vette és védetté nyilvánította a templomromot és a körülötte fekvő 595 négyzetméteres területet. Az önkormányzat felszólítására a gazdák kiköltöztették a tyúkketreceiket a romok közül.

Sorin Marius Sabau, a község jegyzője a Krónikának elmondta, a község vezetői úgy vélik, turisztikailag hasznosíthatnák a romokat. A Körös-part amúgy is vonzza a piknikezőket, a templomrom pedig egy itt fészkelő ritka madárfajjal együtt a település turisztikai vonzerejét növelhetné. A jegyző azonban azt is megemlítette, a községnek nincsen arra pénze, hogy az Árpád-kori templomot helyreállítsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!