Nagyvilág

2012.09.16. 14:37

A filozófia megváltoztatja egy olasz városka életét

Corigliano d Otranto, 2012. szeptember 16., vasárnap (MTI) - Szókratész ókori bölcselő elégedett lehetne: a dél-olaszországi Puglia tartományban fekvő Corigliano d Otranto település polgármestere úgy határozott, hogy a filozófiát az emberek mindennapi életének részévé teszi, egyéni konzultációkat szervez velük és külön parkot szentel a tudományok atyjának.

Corigliano d Otranto, 2012. szeptember 16., vasárnap (MTI) - Szókratész ókori bölcselő elégedett lehetne: a dél-olaszországi Puglia tartományban fekvő Corigliano d Otranto település polgármestere úgy határozott, hogy a filozófiát az emberek mindennapi életének részévé teszi, egyéni konzultációkat szervez velük és külön parkot szentel a tudományok atyjának.A sajátos gyakorlat kezdeményezője maga is filozófus, aki azzal a céllal vezeti be az 5800 lelket számláló középkori városkában a gondolkodás mestereinek tanulmányozását, hogy az embereknek lehetővé tegye a mindennapi gondoktól való elszakadást és azt, hogy a lét alapkérdésein is eltöprengjenek.

Ada Fiore asszony maga is úgy véli, hogy a kísérlet forradalmi, és elismeri, hogy sokan szkeptikusan vagy zavartan reagálnak.

"Tudatában vagyok a tárgyi nehézségeknek, mivel jól látom, milyen arccal fogadják egyesek a kezdeményezésünket" - mondta a polgármester, akit az AFP szőke, lelkes hölgyként mutat be.

Hogy a magas filozófiát közelebb hozza a polgárokhoz, a városháza plakátokat nyomtatott ilyesfajta kérdésekkel: "Miért születtél?", "Mi a félelem?". Így próbálja felkelteni az emberek figyelmét és kedvét arra, hogy személyesen is találkozzanak egy filozófussal. A június 29-én kezdődött sorozat egyórás előadásai, amelyeken Graziella Lupóval találkozhatnak a helybéliek 15 euró ellenében, kezdettől fogva telt házat vonzottak.

"Az érdeklődők főleg az emberi kapcsolatokról tesznek fel kérdéseket. Ezek lehetnek érzelmi jellegűek, például a szülő-gyermek viszonyban, barátiak a fiatalok csoportjaiban, vagy éppen szerelmiek a párok esetében" - mondta el az apró termetű, szemüveges Lupo asszony.

A városháza vitákat és filozófiai műhelyeket szervezett iskolákban és középületekben. A település központjában még filozófiai sétapályát is kijelöltek: az útvonalon elhelyezett karosszék bölcseleti szöveget kezd mondani, ha ráülnek, egy sötétbe boruló kert pedig gondolkodásra ösztönzi az oda belépőket.

"Úgy gondolom, hogy ha az emberek ezen az útvonalon elgondolkodnak a hallottakon, az igazi himnusz lehet az élethez" - örvendezett Concette Lucarella apáca a helyszínen. Lelkesen fogadta az ötletet Angelo Anchora, a polgármesteri hivatal közelében lévő bár tulajdonosa is.

"Arra a kérdésre, hogy miért születtem, először azt feleltem, hogy élni. Aztán rájöttem: hozzátehetem azt, hogy dolgozni, sőt főleg dolgozni" - mondta mosolyogva. "Hála ennek a kezdeményezésnek az ember egy kicsit derűlátóbbá válik… Hogy is mondjam? Filozofikusabban él" - fejtette ki a joviális férfi, aki maga is feliratot helyezett el a bár falára a következő szöveggel: "Gondolkodni szuper!"

Ám a filozófia betörése a hétköznapokba nem mindenkit tesz boldoggá, egyes pszichológusok szerint nem veszélytelen az emberek tudatalattijában kutakodni ezen a módon. A polgármester visszautasítja a vádat, a módszer, hangsúlyozza, "kizárólag a tudatosság szintjére kíván hatni".

"Nem vájkálunk a múltban, csak azt elemezzük, ki vagy" - szögezte le az AFP kérdésére válaszolva.

Marianna Burlando, egy közkórház pszichológusa a polgármesternek adott igazat.

"A pszichológia sokban adósa a filozófiának, amely minden humanista tudomány szülője: párbeszédre van szükség közöttük" - vélte.

A kezdeti kétkedés és bírálatok ellenére Corigliano d Otranto minden ötödik lakója részt vett már egyéni vagy kollektív filozófiai rendezvényen. Más településeken is érdeklődnek már a kezdeményezés iránt: a filozófia nyilvánossá tétele iskolát teremthet.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!