Nagyvilág

2012.09.07. 12:10

Azeri kiadatás - A Jobbik képviselőinek találkozója Azerbajdzsán budapesti nagykövetével

Budapest/Baku, 2012. szeptember 7., péntek (MTI) - Jobbikos képviselők támogatásukról biztosították Azerbajdzsánt abban, hogy szabadon engedte Ramil Sahib Safarov azeri tisztet - írta a Trend azeri hírportál.

Budapest/Baku, 2012. szeptember 7., péntek (MTI) - Jobbikos képviselők támogatásukról biztosították Azerbajdzsánt abban, hogy szabadon engedte Ramil Sahib Safarov azeri tisztet - írta a Trend azeri hírportál.A budapesti azeri nagykövetség közleményére alapuló beszámoló szerint erről akkor esett szó, amikor Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke, valamint Hegedűs Tamás, a Jobbik képviselője találkozott Vilayat Guliyevvel, Azerbajdzsán budapesti nagykövetével.

Gyöngyösi Márton a találkozón, utalva a Budapesten Safarov kiadatása ellen tartott megmozdulásra, kifejtette, hogy az akció résztvevőinek többsége nem hallott a karabahi konfliktusról, a megszállt azeri földekről, azokról az okokról, amelyek miatt Safarov meggyilkolta az örmény katonatisztet. Szavai szerint a politikai pártok vezetői igyekeznek az ilyen akciókat saját érdekeiknek megfelelően felhasználni - írta az azeri híroldal.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani börtönbüntetését töltő Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök még aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!