Nagyvilág

2012.09.08. 18:51

Azeri kiadatás - Berlin szerint Magyarország jóhiszeműen járt el

Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti: Berlin, 2012. szeptember 8., szombat (MTI) - A német kormány szerint a magyar kormány jóhiszeműen járt el az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Safarov azeri katonatiszt kiadatása ügyében - derül ki a német külügyminisztérium állásfoglalásából, amelyet egy német civil szervezet szombaton közölt a honlapján.

Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti:

Berlin, 2012. szeptember 8., szombat (MTI) - A német kormány szerint a magyar kormány jóhiszeműen járt el az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Safarov azeri katonatiszt kiadatása ügyében - derül ki a német külügyminisztérium állásfoglalásából, amelyet egy német civil szervezet szombaton közölt a honlapján.

A népirtások feltárásáért küzdő Arbeitsgruppe Anerkennung - Gegen Genozid, für Völkerverständigung e.V. (Elismerés munkacsoport - Egyesület a népirtás ellen és a népek közötti megértésért) elnevezésű civil szervezet az azeri kiadatási üggyel összefüggésben állásfoglalást kért a német külügyminisztériumtól. Thorsten Hutter, a tárca közép-európai osztályának vezetője írásbeli válaszában kifejtette: a német kormány Catherine Ashtonnal, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével együtt "nagyon aggódik" Ilham Aliyev azeri elnök döntése miatt, amellyel Ramil Safarovot kegyelemben részesítette és kitüntette.

A döntés "lehetséges hatásai aggodalomra adnak okot" - emelte ki Hutter szeptember 7-én kelt levelében. Emlékeztetett: "a magyar kormány élesen bírálta Ramil Safarov szabadlábra helyezését", és felhívta a figyelmet, hogy az azeri kormány "megszegte a két ország megállapodását". Az azeri kormány a kiadatás előtt "biztosította a magyar felet", hogy az elítélt katonatiszt letölti börtönbüntetése hátralévő részét. Hozzátette: a német kormány "nem kételkedik a magyar kormány 2012. szeptember 6-án Bécsben, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Állandó Tanácsában tett nyilatkozatában, amely szerint az azerbajdzsáni bűnelkövető kiadatását jóhiszeműen, az azerbajdzsáni kormány írásos diplomáciai biztosítékai alapján, az elítélt személyek kiadatásáról szóló strasbourgi egyezmény keretében hajtotta végre".

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!