Nagyvilág

2012.09.01. 16:21

Azeri kiadatás - Jobbik: a kiadatás jogszerű volt, az örmények reakciója túlzó

Budapest, 2012. szeptember 1., szombat (MTI) - Ramil Sahib Safarov azerbajdzsáni katonatiszt kiadatása Bakunak teljes mértékben a nemzetközi joggal összhangban történt - jelentette ki Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese, a parlament külügyi bizottságának alelnöke.

Budapest, 2012. szeptember 1., szombat (MTI) - Ramil Sahib Safarov azerbajdzsáni katonatiszt kiadatása Bakunak teljes mértékben a nemzetközi joggal összhangban történt - jelentette ki Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese, a parlament külügyi bizottságának alelnöke.

Az MTI-nek szombaton nyilatkozó ellenzéki politikus hozzátette: az örmény reakciókat túlzónak és hisztérikusnak tartják, egyben elítélik a magyar konzulátus megostromlását és a magyar zászló meggyalázását örmény részről.

A jobbikos politikus szerint várható volt az örmény reakció, amely a másfél évtizedes hegyi-karabahi konfliktussal van összefüggésben. A diplomáciai kapcsolatok felfüggesztése kapcsán úgy fogalmazott, hogy "minden csoda három napig tart, a hétvége elmúltával a felek átgondolják, hogy mi felel meg érdekeiknek". Ha majd mindenki lehiggadt, akkor a helyzet normalizálódása várható a továbbiakban - tette hozzá a képviselő.

Gyöngyösi Márton emlékeztetett rá, hogy a Jobbik már a 2010-es országgyűlési választások előtt meghirdette a keleti nyitás politikáját, amelyben Azerbajdzsánt stratégiai partnerként jelölte meg. A Jobbik a mostani ügytől függetlenül továbbra is stratégiai partnerként tekint a kaukázusi országra - tette hozzá.

A Jobbik teljes mértékben lezártnak tekinti ezt az ügyet - hangsúlyozta Gyöngyösi Márton.

Szerzs Szargszján örmény elnök pénteken Jerevánban jelentette be, hogy Örményország megszakítja diplomáciai és minden egyéb hivatalos kapcsolatát Magyarországgal, miután az örmény katonatársa meggyilkolása miatt elítélt, és büntetését eddig Magyarországon töltő azeri Ramil Sahib Safarov pénteken Azerbajdzsánba érkezett, és elnöki kegyelemmel azonnal kiszabadult.

Safarov a NATO békepartnerségi programja keretében Magyarországon tanult; 2004-ben megölte örmény katonatársát a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem kollégiumában. Ezért a Fővárosi Bíróság 2006-ban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte, és a Fővárosi Ítélőtábla 2007 februárjában jóváhagyta az ítéletet, így az jogerőre emelkedett.

A KIM az MTI-vel pénteken azt közölte: Safarov Azerbajdzsánban folytatja büntetésének letöltését, ezért átszállították a kaukázusi országba, a katonatisztet azonban Bakuba érkezése után Ilham Aliyev államfő rögtön kegyelemben részesítette.

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!