Nagyvilág

2012.09.11. 18:31

Azeri kiadatás - Megdöbbentő az örmény külügyminiszter szerint a magyar magatartás

Budapest, 2012. szeptember 11., kedd (MTI) - Megdöbbentő az, ami Ramil Safarov átadása nyomán Budapestről hallható - fogalmazott keddi luxemburgi sajtóértekezletén a news.am hírportál beszámolója szerint Edvard Nalbandján örmény külügyminiszter.

Budapest, 2012. szeptember 11., kedd (MTI) - Megdöbbentő az, ami Ramil Safarov átadása nyomán Budapestről hallható - fogalmazott keddi luxemburgi sajtóértekezletén a news.am hírportál beszámolója szerint Edvard Nalbandján örmény külügyminiszter.

Azokat a híreket kommentálva, amelyek szerint Martonyi János magyar külügyminiszter levélben fordult hozzá, és ebben a kétoldalú kapcsolatok normalizálását szorgalmazta, ugyanakkor azzal fenyegetőzött, hogy a kapcsolatok felfüggesztése negatív következményekkel járhat Örményországra nézve, Nalbandján kifejtette: a Magyarország és Azerbajdzsán közötti ügylet megdöbbentette a nemzetek közösségét, és a helyzetnek megfelelő reagálást váltott ki.

"Mit csinál most Azerbajdzsán? Azt amit hallunk részükről, legalább akkora megdöbbenést vált ki. De fájdalommal tudom megjegyezni, hogy amit Magyarország részéről hallunk, ugyancsak megdöbbenést vált ki" - mondta.

A miniszter emlékeztetett: Magyarország azt állítja, hogy nem volt tudomása a Ramil Safarov szabadon bocsátására irányuló azeri szándékról, ám Azerbajdzsán magas rangú képviselői azt mondják, hogy a magyar fél tudott erről. Magyarország azt állítja, hogy "Safarov átadása Azerbajdzsánnak a strasbourgi konvencióval, az Európa Tanács (ET) konvenciójával összhangban történt, míg az ET Parlamenti Közgyűlésének elnöke szerint az azeri-magyar megállapodás az említett konvencióval való visszaélés" - jelentette ki az örmény külügyminiszter, hozzátéve, hogy a magyar fél megnyilatkozásaival a történteket próbálja igazolni.

Ramil Safarov azerbajdzsán katonatiszt egy NATO által szervezett képzési programon vett részt Magyarországon, s 2004-ben baltával megölte egyik örmény tiszttársát. Ezért 2007-ben jogerősen életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, de Magyarország augusztus végén átadta Azerbajdzsánnak. Hazaérkezése után azonnal elnöki kegyelmet kapott, szabadlábra került, előléptették és nemzeti hősnek kijáró ünneplésben volt része.

 

http://news.am/rus/news/120569.html

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!