Nagyvilág

2012.09.22. 09:34

Bulvártévé-tulajdonos vásárolja meg a román Oltchim vegyipari vállalatot

Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti: Bukarest, 2012. szeptember 21., péntek (MTI) - Dan Diaconescu üzletember-politikus, az egyik legnépszerűbb bulvártévé tulajdonosa vásárolja meg 45 millió euróért az Oltchim vegyipari vállalat állami tulajdonban lévő 54,8 százalékos részvénycsomagját - közölte Remus Vulpescu, a privatizációs hivatal elnöke a pénteken lezárult versenytárgyalás eredményét.

Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti:

Bukarest, 2012. szeptember 21., péntek (MTI) - Dan Diaconescu üzletember-politikus, az egyik legnépszerűbb bulvártévé tulajdonosa vásárolja meg 45 millió euróért az Oltchim vegyipari vállalat állami tulajdonban lévő 54,8 százalékos részvénycsomagját - közölte Remus Vulpescu, a privatizációs hivatal elnöke a pénteken lezárult versenytárgyalás eredményét.

A privatizációs szerződést a tervek szerint hétfőn írják alá.

A PVC-t és más műanyagtermékeket gyártó Ramnicu Valcea-i vegyipari vállalat évek óta veszteséges, és mintegy 700 millió eurós adósságot halmozott fel. Az energia-szolgáltatók és nyersanyag-beszállítók felfüggesztették a vállalat további hitelezését, ezért a termelés leállt.

Az Oltchim 3500 alkalmazottja két hónapja nem kapott fizetést, ezért a dolgozók egy része hetek óta tüntet a vállalat irodaépülete előtt. Az Oltchim privatizálására Románia kötelezettséget vállalt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött elővigyázatossági hitel-megállapodásában. Az IMF szeptember végéig adott határidőt a bukaresti kormánynak arra, hogy - privatizáció vagy a vállalat felszámolása révén - beszüntesse a veszteséges nagyvállalat pénzelését. A tüntetések miatt azonban a kormány szerdán megszavazta, hogy az Oltchim alkalmazottait fejenként 1400 lejes (310 eurós) gyorssegélyben részesítsék.

A vállalat privatizációja a decemberi parlamenti választásokra készülő Romániában fontos szociális és politikai kérdéssé vált. Victor Ponta miniszterelnök a privatizációs ajánlatok megtételének időszakában azt hangsúlyozta: csak olyan befektetőnek adják el az Oltchimet, aki elkötelezi magát a munkahelyek megőrzése mellett. Emilian Francu, Ramnicu Valcea polgármestere korábban azt mondta: az Oltchim esetleges csődje a térség további 15 ezer alkalmazottját hagyná munka nélkül a beszállítóknál.

A versenytárgyalás nyertesének kihirdetett Dan Diaconescu az Oglinda TV (OTV) nevű bulvár-televízió tulajdonosaként alapozta meg ismertségét és vagyonát, majd népszerűségét kihasználva megalapította az ellenfelei által populistának bélyegzett Dan Diaconescu Néppártot (PPDD), amely a júniusi önkormányzati választásokon a megyei listákra adott voksok kilenc százalékát megszerezve Románia a harmadik legjelentősebb politikai erejévé lépett elő.

Dan Diaconescu szerint az általa fizetendő vételár lehetővé teszi az elmaradt bérek kifizetését, és a berendezések újraindításának költségeit.

Az Oltchimben a német PCC SE vegyipari, energiaipari és logisztikai cégcsoportnak (18 százalék) és - a Nachbar Services révén - az Egyesült Királyságban bejegyzett Carlson Ventures befektetési alapnak (14 százalék) is van részesedése.

A versenytárgyaláson a kisebbségi részvényes PCC SE és Stefan Vuza kolozsvári üzletember is részt vett, ám a privatizációs hatóság szerint Diaconescu ajánlata volt a legjobb.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!