Nagyvilág

2012.09.26. 15:49

Helmut Kohlt és Wolfgang Schäublét ünneplik Berlinben

Berlin, 2012. szeptember 26., szerda (MTI) - A német egység kancellárjának nevezett Helmut Kohl korábbi német kormányfőt és az egységfolyamat "forgatókönyvíróját", Wolfgang Schäuble jelenlegi német pénzügyminisztert ünneplik Berlinben Schäuble hetvenedik születésnapja és Kohl kancellárrá választása harmincadik évfordulója alkalmából.

Berlin, 2012. szeptember 26., szerda (MTI) - A német egység kancellárjának nevezett Helmut Kohl korábbi német kormányfőt és az egységfolyamat "forgatókönyvíróját", Wolfgang Schäuble jelenlegi német pénzügyminisztert ünneplik Berlinben Schäuble hetvenedik születésnapja és Kohl kancellárrá választása harmincadik évfordulója alkalmából.

Szerdán a német fővárosban többek között Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója és Richard von Weizsäcker volt német államfő részvételével tartottak ünnepséget Wolfgang Schäuble születésnapja alkalmából. A Helmut Kohl rekord hosszúságú, 16 éves kancellári pályafutásának kezdetére emlékező ünnepségsorozat pedig már kedden este elkezdődött; a 82 éves, visszavonult politikus egykori pártja, a konzervatív CDU/CSU pártszövetség parlamenti frakciójának ülésén vett részt.

Ugyanakkor Schäuble - aki valamennyi kollégájánál hosszabb ideje, 40 éve tagja a CDU-frakciónak - nem jelent meg a képviselőcsoport keddi ülésén, Kohl pedig nem vett részt Schäuble szerdai születésnapi ünnepségén.

A két politikus egykor a legszorosabban együtt dolgozott, például míg Kohl kancellárként a nemzetközi politikai színtéren egyengette a német egység útját, Schäuble a Kohl-kormány belügyminisztereként az egységfolyamat menetrendjét rögzítő keletnémet-nyugatnémet államközi szerződés kidolgozását irányította. Viszonyuk azonban végzetesen megromlott az 1998-as, elvesztett választás után kirobbant adománybotrányban. Helmut Kohl a 25 évi pártelnöksége idején vezetett törvényellenes bankszámlákkal és az azokra befolyt millió márkás nagyságrendű névtelen adományokkal története legsúlyosabb válságába sodorta az uniópártot. Kohlt a párt élén Schäuble követte, majd amikor 1999 végén őt is elérte a botrány, közölte, hogy nem indul újra a tisztségért.

A CDU-t végül Angela Merkel vezette ki a válságból. A Kohl tanítványaként számon tartott keletnémet származású politikus 2000 tavaszán megszerezte a pártelnöki pozíciót, 2005-ben pedig győzelemre vezette a CDU-t, így ő lett a Kohl-korszak utáni első kereszténydemokrata kancellár. Az adománybotrány idején Merkel bírálta a legkeményebben egykori mesterét, a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapban megjelent híres cikkében például azt írta, hogy a pártnak meg kell tanulnia járni egyedül és "bíznia kell magában, hogy - miként Helmut Kohl szokta magát nevezni - régi csataménje nélkül is felvegye a harcot a politikai ellenféllel".

A Merkel-Schäuble kapcsolat sem volt felhőtlen az ezredfordulót követő első években, a CDU első női elnöke például ellenezte, hogy elődjét államfőnek jelöljék. Merkel azonban végül visszahozta Schäublét a nagypolitikába, első kormányában a belügyminisztérium vezetését bízta rá, 2009-ben pedig a pénzügyi tárcát. "Az ön munkája nélkül másmilyen lenne a hazánk" - mondta a kancellár szerdán Schäuble születésnapi ünnepségén, a német egység és a stabil euró építőmesterének nevezve miniszterét. "Nagyon jó, hogy itt van mellettem" - mondta Angela Merkel a nagy színházjáró pénzügyminiszter tiszteletére a berlini Deutsches Theaterben rendezett ünnepségen.

A kancellár csütörtökön várhatóan ismét személyes hangú beszédet mond majd, amikor a CDU pártalapítványa, a Konrad Adenauer alapítvány szervezésében a berlini német történeti múzeumban megemlékeznek Kohl első kancellárrá választásának 30. évfordulójáról. A rendezvényen többen felszólalnak, Jacques Delors, az Európai Bizottság volt elnöke például Az eurószklerózistól az euróig címmel tart előadást a Kohl-korszakról, az ünnepi szónok pedig Angela Merkel lesz.

Helmut Kohl ünneplése már kedden elkezdődött. A veterán politikus 10 éve először - és először vendégként - részt vett a CDU/CSU frakcióülésén. A zárt ajtók mögött tartott értekezletről szóló beszámolók szerint Kohl arra bíztatta a képviselőket, hogy a válságban is tartsanak ki az Európai Unió mellett. "Európa a jövőnk" - mondta az európai egység élharcosának is nevezett volt német kancellár.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!