Nagyvilág

2012.09.03. 15:20

Két ókori márványszobrot tártak fel Törökországban, Aphrodité városában

Ankara, 2012. szeptember 3., hétfő (MTI) - Két ókori, fej nélküli márványszobrot tártak fel Törökországban Aphrodité városában, Aphrodisziászban.

Ankara, 2012. szeptember 3., hétfő (MTI) - Két ókori, fej nélküli márványszobrot tártak fel Törökországban Aphrodité városában, Aphrodisziászban.A török kulturális és idegenforgalmi minisztérium közlése szerint az egyik antik alkotás 1,76 méter magas, a másik 1,68 méteres - olvasható a The Hürriyet Daily News angol nyelvű török napilap online kiadásában (http://www.hurriyetdailynews.com/headless-statues-unearthed-in-aphrodisias-excavations.aspx?pageID=238&nID=29194&NewsCatID=375).

A szobrok egyike baljában egy tekercset "szorongat", jobbját a mellkasára helyezi, bal lába mögé pedig egy halom dokumentumot rendezett takaros oszlopba az ókori művész. A második szobornak váll alatt tört le a jobb karja, a bal pedig könyöktől hiányzik.

Aphrodisziasz (mai Geira) 230 kilométerre délkeletre található Izmirtől. Még hellén időkben építették a szerelem görög istennője, Aphrodité tiszteletére, de virágkorát a város a római uralom alatt élte. A császárkorban híres volt szobrásziskolája, az innen kikerülő, kitűnően képzett művészek alkotásai az egész Római Birodalomban keresettek voltak.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!