Nagyvilág

2012.09.23. 16:05

Markó: a kisebbségi hatóságot nem a kisebbségi törvénnyel kell létrehozni

Bukarest, 2012. szeptember 23., vasárnap (MTI) - A romániai kisebbségi törvényt külön kell választani a kisebbségi hatóság kérdésétől: ez utóbbit létre lehetne hozni egy külön jogszabállyal, de nem a kisebbségi törvénnyel - vélekedett Markó Béla szenátor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

Bukarest, 2012. szeptember 23., vasárnap (MTI) - A romániai kisebbségi törvényt külön kell választani a kisebbségi hatóság kérdésétől: ez utóbbit létre lehetne hozni egy külön jogszabállyal, de nem a kisebbségi törvénnyel - vélekedett Markó Béla szenátor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.Az RMDSZ vasárnapi hírlevele szerint a politikus az Erdély Televízió meghívottjaként fejtette ki álláspontját a romániai magyar közéletet foglalkoztató kérdésekben.

Markó annak kapcsán beszélt a kisebbségi törvényről, hogy a nem magyar kisebbségek parlamenti frakciója - sajtóértesülések szerint - különalkut kötött a Bukarestben kormányzó Szociál-liberális Szövetséggel (USL) a jogszabály egy szeletének elfogadásáról. Az RMDSZ is úgy tudja: olyan törvényszöveg elfogadására készülnek, amelyben már nem szerepel a kulturális autonómia.

Markó kifejtette: a többi kisebbségi közösség képviselőinek a kisebbségi hatóság létrehozása jelent prioritást, míg a magyar érdekképviselet a kulturális önrendelkezést tartja legfontosabbnak. A szenátor szerint e hatóság létrehozására a legjobb megoldás a jelenlegi Etnikumközi Viszonyok Hivatalának megerősítése lenne, de külön intézményt is létre lehetne hozni egy erre vonatkozó jogszabállyal. Mindezt azonban Markó szerint nem a kisebbségi törvény révén kell rendezni.

Az RMDSZ álláspontja szerint a kisebbségi törvénynek kötelezően tartalmaznia kell a kulturális autonómiát, amely döntési jogokat adna a kisebbségeknek iskolai és művelődési intézményekkel kapcsolatban. "Ha a törvényt enélkül fogadjuk el, akkor az nem kisebbségi törvény" - idézi az RMDSZ hírlevele Markó nyilatkozatát.

Az RMDSZ volt elnöke a MOGYE-ügyre is kitért, cinikus és veszedelmes magatartásnak minősítve azt, hogy egyesek a "pálya széléről bekiabálva" bírálják a szervezetet, amiért nem kért a románokéval azonos számú fizetéses helyet a magyar felvételizők számára.

"Most nem mi osztjuk a helyeket sem a MOGYÉ-n, sem másutt. Próbálunk közbenjárni, hogy ne romoljon a helyzet, hanem esetleg javuljon. Most annyit sikerült elérni, hogy nulla hely helyett húsz fizetéses helyet szereztünk" - mutatott rá Markó, arra emlékeztetve a szövetség bírálóit, hogy az RMDSZ rendkívül kemény volt a MOGYE ügyében.

"Tavasszal azt mondtuk: vagy megoldódik az egyetem helyzete, vagy hátat fordítunk a kormánynak. Nos, miután az RMDSZ nem engedett a 48-ból, tulajdonképpen ebbe bele is bukott a kormány" - mondta Markó Béla az Erdély Televízió műsorában.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!