Nagyvilág

2012.09.11. 18:34

Moody s: az Egyesült Államok elveszítheti "Aaa" osztályzatát adósságstabilizáció nélkül

London, 2012. szeptember 11., kedd (MTI) - Az Egyesült Államok elveszítheti lehetséges legjobb, "Aaa" szuverén adósbesorolását, ha jövőre nem születik olyan politikai megállapodás, amely stabilizálja az államadósság-dinamikát - közölte kedden Londonban ismertetett átfogó elemzésében a Moody s Investors Service.

London, 2012. szeptember 11., kedd (MTI) - Az Egyesült Államok elveszítheti lehetséges legjobb, "Aaa" szuverén adósbesorolását, ha jövőre nem születik olyan politikai megállapodás, amely stabilizálja az államadósság-dinamikát - közölte kedden Londonban ismertetett átfogó elemzésében a Moody s Investors Service.

A piacon komoly feltűnést keltő - ugyanakkor csak mérsékelt árfolyammozgásokat eredményező - figyelmeztetésében a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja bejelentette, hogy egyelőre fenntartja az amerikai államadósság jelenlegi "Aaa" besorolását, amelyre leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátás érvényes.

A Moody s a tízoldalas elemzésben ugyanakkor egyenes utalást tett arra, hogy legkésőbb jövőre dönt az amerikai adósosztályzat sorsáról. A cég szerint "igen valószínűtlen", hogy a mostani helyzet - vagyis a negatív kilátású "Aaa" besorolás - 2014-ben is fennmarad.

A hitelminősítő közölte: ha a kongresszusi költségvetési tárgyalások a GDP-arányos szövetségi adósságráta stabilizálását, majd csökkenő pályára állítását eredményező gazdaságpolitikához vezetnek, akkor a cég valószínűleg megerősíti az "Aaa" osztályzatot, és a kilátást visszajavítja stabilra.

Ha azonban a tárgyalásokon nem sikerül ilyen költségvetési tervet kidolgozni, a Moody s várhatóan egy fokozattal "Aa1"-re rontja az amerikai besorolást - áll a keddi elemzésben.

A Moody s tavaly nyáron már közel járt ahhoz, hogy leminősítse az Egyesült Államokat. A cég 2011 júliusában osztályzatrontást valószínűsítő megfigyelés alá vonta az amerikai besorolást, azzal az indokkal, hogy a szövetségi adósságlimit emeléséről folytatott ádáz kongresszusi vita és a döntés hiánya miatt akkoriban "csekély, de növekvő" valószínűsége volt az Egyesült Államok mint szuverén adós törlesztésképtelenné válásának.

A hitelminősítő azonban nem sokkal később a leminősítési megfigyelést negatív kilátásra enyhítette, miután a Kongresszus döntött az adósságplafon megemeléséről. A Moody s akkori indoklása szerint ezzel "gyakorlatilag megszűnt" annak a kockázata, hogy az amerikai kormány törlesztési hátralékba kerül.

A nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban a leminősítési megfigyelés a negatív kilátásnál sokkal erőteljesebb utalás a várható - és jóval rövidebb időn belüli - osztályzatrontásra.

Egy másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor s azonban már elszánta magát erre a lépésre. Az S&P tavaly augusztusban megvonta az Egyesült Államoktól az e cég módszertanában "AAA"-val jelölt lehetséges legjobb szuverén adósosztályzatot, egy fokozattal "AA plusz"-ra rontva az amerikai besorolást, amelyre ráadásul negatív kilátást hagyott érvényben.

A Standard & Poor s annak idején azzal a véleményével indokolta a döntést, hogy az adósságlimit-emelési vita lezárásaként létrejött államháztartási konszolidációs terv elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!