Nagyvilág

2012.09.11. 09:52

Okostelefonos appek orvosi rendelvényre - Szervezetté tennék az egészségügyi rendszert (1. rész)

(MTI-Press) - Ha valakinek az orvosa követi a technológiai trendet, nemsokára úgy dönthet: receptírás helyett közli betegével, hogy a terápiához melyik két appet kell letöltenie okostelefonjára.

(MTI-Press) - Ha valakinek az orvosa követi a technológiai trendet, nemsokára úgy dönthet: receptírás helyett közli betegével, hogy a terápiához melyik két appet kell letöltenie okostelefonjára.Az okostelefonok mini-alkalmazásaik - appjeik - révén ma már éppúgy átvehetik a tv-távirányítók szerepét, mint ahogy kerékpárok sebességmérői és zseblámpák is lehetnek. Hamarosan pedig eljön az idő, amikor orvosi eszközökké válhatnak: segíthetnek a betegeknek figyelemmel kísérni a szívműködésüket, kezelni a cukorbetegségüket - vagy éppen befizetni a társadalombiztosítási díjukat.

A gyógyítás szolgálatába állítandó appek ötlete az egészségügyi ágazatból ered: olyan kiindulási pontnak tekintve ezeket, amelyek még összetettebb - egyébként soha el nem készülő - alkalmazásokat eredményezhetnek. Legelőször azonban egy sor dologra megoldást kell találni, ideértve a biztonságossági szempontokat, a fizetés megvalósítását és az ilyen alkalmazások helyes használatának ellenőrzését.

 

Kapcsolatépítő funkció társul a pirulákhoz!

 

Az emberek fejében ösztönösen összekapcsolódnak ezek az appek a recept fogalmával - magyarázta a The New York Times tudósítójának Lee H. Perlman, a Greater New York Hospital Association Happtique nevű leányvállalatának ügyvezető igazgatója. A Happtique olyan rendszert alakít ki, amely lehetővé teszi az orvosok számára az appek "felírását", de - Perlman szerint - arra is szükség lehet, hogy a betegek átértékeljék a gyógyszerekről alkotott fogalmaikat: információhordozó, kapcsolatépítő funkciót kell társítaniuk a pirulákhoz.

Azok az egyszerű okostelefonos alkalmazások, amelyek a felhasználók személyes fitness-céljait hivatottak szolgálni, már széles körben elterjedtek. Most az egészségügyi szakemberek - és vállalkozások - azt szeretnék, ha hasonló megközelítés érvényesülne olyan krónikus betegségek területén, mint amilyen a diabéteszé vagy a szívproblémáké.

 

Csak a diabétesz évi 174 milliárd dollárba kerül

 

Ha az okostelefonra épülő rendszerek képesek lennének csökkenteni a betegek gyógyításához szükséges egyéb orvosi ellátások volumenét, az hatalmas potenciális előnyt eredményezne az egészségügyi ellátórendszerben. Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) legfrissebb statisztikái - 2007-es adatok - szerint ugyanis csupán az Egyesült Államokban, önmagában a diabétesz 174 milliárd dollárnyi pénzügyi forrást emésztett fel.

A receptszerű appek területének egyik úttörője a WellDoc nevű cég. DiabetesManager rendszerük - amely egyaránt használható egy okostelefonos alkalmazáson, normál mobilon vagy asztali számítógépen keresztül - összegyűjti az adatokat a beteg diétájáról, a vércukorszintjéről és a gyógyszeres kezeléséről. A betegek manuálisan is megadhatják ezeket az adatokat, de vezeték nélküli kapcsolaton keresztül glükózmonitorokhoz is csatlakoztathatják eszközeiket.

Ezt követően a DiabetesManager tanácsokkal látja el a beteget, például közli: milyen táplálékot kellene magához vennie, ha túl alacsony a nap közbeni vércukorérték. Emellett egy algoritmust is alkalmaz az adatok elemzéséhez, és klinikai ajánlásokat küld az orvosnak.

A WellDoc állítása szerint egy klinikai vizsgálat azt mutatta ki, hogy a DiabetesManager alkalmazásával jelentősen csökkent a cukorbetegek vércukorszintje.

 

Az eredmények a hatóságokat és a biztosítókat is meggyőzték

 

Ezek az eredmények győzték meg az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági felügyeletet (FDA), hogy orvosi eszközként engedélyezze a rendszer működését. Egyébként havi több mint 100 dolláros díjával a rendszer költségeit tekintve is közelebb áll a diabétesz-gyógyszerekhez, mint a legelterjedtebb okostelefonos alkalmazásokhoz. Ugyanakkor már két egészségbiztosító társaság is jelezte: kifizeti azoknak a betegeknek a számláit, akiknek orvosuk javasolja a jövő év elejétől hozzáférhető rendszer használatát - nyilatkozta Anand K. Iyer, a WellDoc elnöke. Azt azonban nem árulta el a The New York Times kérdésére, hogy melyik ez a két biztosító társaság.

Amikor Iyer belekezdett egy app megtervezésébe a WellDoc számára, valami nagyon egyszerű dolog lebegett a szemei előtt. De a gyakorlati megvalósítás során ráébredt, hogy valami sokkal ambiciózusabb dolgot kellene megvalósítani - ami végül több év munkája és több millió dollár befektetése révén létre is jött.

"Amint egyre mélyebb ismeretekre tettem szert a betegellátási rendszerrel kapcsolatban, világossá vált számomra, hogy ezen a területen nem az 5 centes, az App Store-ból letölthető appekből lehet pénzt csinálni, hanem a nagy értékű alkalmazásokból" - fogalmazott a WellDoc elnöke.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!