Nagyvilág

2012.09.01. 19:19

Több százan tiltakoztak a szlovák állampolgársági törvény ellen

Pozsony/Kassa, 2012. szeptember 1., szombat (MTI) - A rendezők várakozásainál többen, mintegy öt-hatszázan tiltakoztak a szlovák állampolgársági törvény általuk alkotmányellenesnek tartott rendelkezései ellen szombaton délután a kassai alkotmánybíróság épülete előtt zajló alkotmánymeneten - közölte az MTI pozsonyi irodájával Gubík László a megmozdulást szervező munkacsoport egyik tagja szombaton.

Pozsony/Kassa, 2012. szeptember 1., szombat (MTI) - A rendezők várakozásainál többen, mintegy öt-hatszázan tiltakoztak a szlovák állampolgársági törvény általuk alkotmányellenesnek tartott rendelkezései ellen szombaton délután a kassai alkotmánybíróság épülete előtt zajló alkotmánymeneten - közölte az MTI pozsonyi irodájával Gubík László a megmozdulást szervező munkacsoport egyik tagja szombaton.

Az egyebek mellett a kettős állampolgárság lehetővé tétele érdekében szervezett megmozdulás résztvevői a kassai Szent Erzsébet Dóm előtt gyűltek össze, ahol Kassai Gyula református lelkész - akit a magyar állampolgárság felvállalását követően megfosztottak szlovák állampolgárságától - megáldotta a menetet. A tiltakozók - akik egy, "Követeljük a jogsértés megszűntetését" feliratú transzparenst emeltek a magasba - ezután az alkotmánybíróság épülete elé vonultak.

Itt elsőként Samu István, a kettős állampolgárság intézményét szorgalmazó munkacsoport elnöke ismertette szervezetének a szlovák állampolgársági törvény módosítását célzó elképzeléseit, majd több felvidéki magyar közéleti személyiség is beszédet mondott.

Az alkotmánybíróság épülete előtti tiltakozás során a szervezők felolvasták a Székelyföldért Társaság, valamint George Pataky, New York állam volt kormányzójának a kezdeményezést támogatásáról biztosító levelét is. Gubík László tájékoztatása szerint az utóbbiban George Pataky annak a véleményének adott hangot, hogy a szlovák államnak az állampolgársági törvényben megnyilvánuló intézkedései nem méltóak sem az európai szellemiséghez, sem a két ország közötti jó partneri viszonyhoz. A volt kormányzó úgy értékelte: a szlovákiai magyar közösség tagjai a magyar nemzethez tartoznak viszont egyidejűleg a szlovák állam kötelékébe is, ezért teljesen természetesnek kell lennie, hogy megkülönböztetések nélkül szlovák állampolgárok maradhassanak.

"Az alkotmánymenet legfőbb üzenete az volt, hogy bármit is mondjon a szlovák hatalom, mi nem adjuk fel" - mondta az MTI-nek a megmozdulás után Berényi József a Magyar Koalíció Pártjának elnöke. Hozzátette: a magyar állampolgárságuk miatt meghurcolt felvidéki magyarok semmivel sem érdemelték ki a szlovák állam ilyen bánásmódját, hiszen csak alkotmányos jogaikkal szeretnének élni, amikor meg akarják tartani szlovák állampolgárságukat azután is, hogy felvették a magyar állampolgárságot, egy olyan ország állampolgárságát, amelyet Szlovákiához jószomszédi szerződés köt. "Ezekkel az emberekkel úgy bánnak mint a bűnözőkkel" - mutatott rá az MKP politikusa.

Lomnici Zoltán az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke a tiltakozás résztvevői előtt arról beszélt, hogy a szlovák állam által az állampolgársági törvény alapján megvalósított "hajsza" nem csak a magyar állampolgárságot felvett személyeket érinti, de minden felvidéki magyarnak azt üzeni, hogy a Magyarországgal fenntartott minden kapcsolat veszélyeket rejt magában. "Abban az országban, ahol a hatóságok a saját alkotmányukat nem tartják tiszteletben, ott nem csak a felvidéki magyaroknak van mitől tartania, de a többségi nemzet sincs biztonságban." - szögezte le Lomnici Zoltán.

A megmozdulás zárásaként a szervezők az Alkotmánybíróság épületének kapujánál elhelyezték a szlovák állampolgársági törvény elképzeléseik szerint módosított változatát. A rendezvény a magyar és a székely himnusz eléneklésével ért véget.

Az alkotmánymenetet a szlovák alkotmány hatályba lépésének huszadik illetve a tavaly szeptemberben - a kettős állampolgárság magyar parlamenti jóváhagyása kapcsán - megrendezett komáromi nagygyűlés első évfordulójára szervezték.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!