Nagyvilág

2012.10.22. 14:44

Az olaszok közel fele nem tudja, kire szavazzon a Monti-kormány után

Sárközy Júlia az MTI tudósítója jelenti: Róma, 2012. október 22., hétfő (MTI) - Bizonytalanság uralja az olaszokat fél évvel a jövő tavaszi parlamenti választások előtt - derül ki a La Repubblica című napilapban hétfőn megjelent felmérésből, mely szerint csak két párt "élte túl" a választóknak a politikából való kiábrándulását.

Sárközy Júlia az MTI tudósítója jelenti:

Róma, 2012. október 22., hétfő (MTI) - Bizonytalanság uralja az olaszokat fél évvel a jövő tavaszi parlamenti választások előtt - derül ki a La Repubblica című napilapban hétfőn megjelent felmérésből, mely szerint csak két párt "élte túl" a választóknak a politikából való kiábrándulását.

Ha most lennének Olaszországban a választások, egyetlen párt sem lenne képes egyedül kormányt alakítani. Az urnákba dobott szavazatok nagy része pedig két párt között oszlana meg. Ez derült ki a balközép újság megbízásából készült vizsgálatból. A felmérés több közvélemény-kutató cég adatait összesítette.

A számok szerint a jövő tavaszi választásokra készülő pártok versenyét a Demokrata Párt (PD) vezeti, amely jelenleg 29 százalékos támogatottságnak örvend. Második helyen a humorista-blogger Beppe Grillo vezette civil szerveződés, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) áll 18-20 százalékkal.

A PD és az M5S "maradt életben" a politikából való általános kiábrándulásban, a többi hagyományos olasz pártban az olaszok elveszítették bizalmukat.

A Silvio Berlusconi vezette Szabadság Népe (PdL) volt kormánypárt 15-17 százalékra süllyedt, annak ellenére, hogy Berlusconi bejelentette: nem ő lesz a PdL miniszterelnök-jelöltje. A felmérések azt mutatják, hogy ha Berlusconi új pártot alapít, a voksok alig öt százalékára számíthat.

Az Északi Liga 5 százalékon áll, és 7 százalékra süllyedt az Antonio Di Pietro vezette Értékek Olaszországa (IdV).

A vizsgálat szerint a pártok támogatottsága folyamatosan változik, nem szűkül viszont a bizonytalanok tábora. Az olasz választók 45 százaléka továbbra sem tudja, kire szavazna, és többségük a jobbközép szavazója - hangsúlyozta Ilvo Diamanti szociológus a La Repubblicában.

A PD támogatottsága a párton belüli miniszterelnökjelölt-választástól függ: november 25-én a PD és szövetségeseinek hat politikusa méri össze erejét, közöttük a párt főtitkára, Pierluigi Bersani és riválisa Matteo Renzi, firenzei polgármester. Renzi szerint, ha ő lesz a miniszterelnök-jelölt, vele a PD a választásokon 40 százalékra tud emelkedni, Bersanival viszont 25 százalékra esne vissza a PD.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!