Nagyvilág

2012.10.07. 10:01

Befejeződött Nagy-Britannia köztulajdonban lévő olajfestményeinek fotózása

London, 2012. október 7., vasárnap (MTI) - Befejeződött a brit nemzeti gyűjteményekben őrzött 210 ezer olajfestmény lefényképezését célul kitűző egyedülálló projekt: a fotókat folyamatosan bővülő digitális katalógusban "lapozhatják fel" az érdeklődők.

London, 2012. október 7., vasárnap (MTI) - Befejeződött a brit nemzeti gyűjteményekben őrzött 210 ezer olajfestmény lefényképezését célul kitűző egyedülálló projekt: a fotókat folyamatosan bővülő digitális katalógusban "lapozhatják fel" az érdeklődők.A The Public Catalogue Foundation nevű szervezet tíz évet szentelt a szigetország múzeumaiban, galériáiban, egyetemein, tanácsházaiban és kórházaiban őrzött műalkotások lefényképezésének. A brit köztulajdonban lévő olajfestmények mindössze 20 százaléka szerepelt már valaha kiállításon a szigetországban, ám a lenyűgöző gyűjtemény hamarosan teljes egészében elérhető lesz a BBC Your Paintings internetes oldalon.

A projekt a manchesteri Nemzeti Futball Múzeum büszkeségeinek lefényképezésével ért véget. "A művészetet látni kell, nekünk briteknek pedig lenyűgöző nemzeti gyűjteményünk van" - idézte Andrew Ellist, az alapítvány elnökét a BBC hírszolgálata. - Ezen festmények nagyjából 80 százalékát azonban nem láthatja a nagyközönség, mivel a múzeumoknak és gyűjteményeknek nincs elég helyük az alkotások mindegyikének kiállításához".

A 45 ezer művész - köztük Leonardo da Vinci, Laurence Stephen Lowry, David Hockney, Chris Ofili és Tracey Emin - összesen 210 ezer olajfestményét felvonultató katalógus várhatóan december közepétől lesz teljes egészében elérhető a világhálón. Ed Vaizey brit kulturális államtitkár szerint soha ezelőtt nem tették még elérhetővé az interneten egyetlen nemzet teljes olajfestmény gyűjteményét sem.

Az alapítvány jelenleg a szigetország köztulajdonban lévő szobrainak katalogizálását fontolgatja.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!