Nagyvilág

2012.10.14. 10:23

Gyengült az osztrák kancellár támogatottsága pártján belül

Bécs, 2012. október 13., szombat (MTI) - A várakozásoknak megfelelően ismét megválasztották az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnökévé szombaton Werner Faymannt, Ausztria kancellárját, de a politikus meglehetősen gyenge eredményt ért el a St. Pölten-i pártkongresszuson.

Bécs, 2012. október 13., szombat (MTI) - A várakozásoknak megfelelően ismét megválasztották az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnökévé szombaton Werner Faymannt, Ausztria kancellárját, de a politikus meglehetősen gyenge eredményt ért el a St. Pölten-i pártkongresszuson.

A küldöttek 83,4 százaléka szavazott az ellenjelölt nélkül induló Faymannra, aki 2008 óta áll a kormány élén. Faymannt abban az évben, a választások előtt még 98,4 százalékkal szavazták meg Alfred Gusenbauer utódjának. 2010-ben, első újraválasztásakor a delegáltak 93,8 százaléka adta rá a voksát.

Hasonlóan gyenge eredményt eddig csak az 1987-ben SPÖ-elnökké választott Fred Sinowatz mutatott fel: ő a küldöttek 88 százalékának bizalmát tudta megszerezni. Ettől eltekintve az utóbbi évtizedekben rendre 90 százalék feletti eredményt értek el a győztes jelöltek.

Bár a tanácskozáson hivatalosan nem volt napirenden a téma, megfigyelők szerint Faymann támogatottságának visszaesésében közrejátszhatott az úgynevezett hirdetés-ügy, valamint az, hogy a kancellár nem jelent meg a parlamenti vizsgálóbizottság előtt. Az ügyészség tavaly óta nyomozást folytat a kancellár ellen azzal a gyanúval, hogy még közlekedési miniszterként állami vállalatok költségére hirdetési megbízásokat juttatott bizonyos újságoknak.

Megosztja a pártot a hadkötelezettség eltörlésének kérdése is. A vezető tisztségviselők egy része az utóbbi hetekben nyilvánosan vitába szállt Norbert Darabos védelmi miniszterrel, aki a hivatásos hadsereg bevezetése mellett áll ki. SPÖ-s források szerint elégedetlenséget okozott, hogy Darabos anélkül állt a nyilvánosság elé javaslatával, hogy azt előbb a párton belül alaposan megvitatták volna.

A tisztújítás mellett hivatalosan - mintegy nem hivatalos kampánynyitóként egy évvel a következő parlamenti választások előtt - a vagyonadó volt a pártkongresszus fő témája. Az SPÖ amellett kardoskodik, hogy egymillió euró érték felett vagyon-, örökösödési és ajándékozási adót vezessenek be Ausztriában. Koalíciós partnerük, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elutasítja ezeket az adófajtákat.

A legutóbbi közvélemény-kutatási eredmények szerint változatlanul az SPÖ élvezi a legnagyobb támogatottságot a választók körében a pártok közül, 28 százalék szavazna rájuk. A második helyen az ÖVP áll 22 százalékkal.

Ugyanakkor az elmúlt év korrupciós botrányai, a kancellár ellen a "hirdetés-ügyben" folyó nyomozás és a vizsgálóbizottságot övező vita a többi párt mellett az SPÖ-s politikusok megítélésének is ártottak. Az APA osztrák hírügynökség és az OGM közvélemény-kutató intézet felmérése szerint jelentősen, 11 ponttal romlott a kancellár "bizalmi indexe" tavalyhoz képest. A felmérés szerint mínusz hét ponton áll, ami azt jelenti, hogy hét százalékponttal többen felelték azt, hogy "nem bíznak" a kancellárban, mint ahányan "bíznak" benne.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!