Nagyvilág

2012.10.15. 16:57

Létrejött az első kínai-amerikai egyetem Sanghajban

Sanghaj, 2012. október 15., hétfő (MTI) - Hivatalosan is létrejött hétfőn az első kínai-amerikai felsőoktatási intézmény, a sanghaji New York Egyetem (NYU Shanghai) - adta hírül a Tungfang Caopao (Dongfang Zaobao) sanghaji napilap. Az egyetemen a tervek szerint Nobel-díjasok is tanítanak majd.

Sanghaj, 2012. október 15., hétfő (MTI) - Hivatalosan is létrejött hétfőn az első kínai-amerikai felsőoktatási intézmény, a sanghaji New York Egyetem (NYU Shanghai) - adta hírül a Tungfang Caopao (Dongfang Zaobao) sanghaji napilap. Az egyetemen a tervek szerint Nobel-díjasok is tanítanak majd.A többnyelvű, multikulturális NYU Shanghai a New York University és a Kelet-kínai Tanárképző Egyetem (ECNU) együttműködésével jött létre. Az intézményt az ország egyik vezető egyetemévé kívánják fejleszteni az alapítók, a világ minden tájáról származó diákokat és tanárokat várnak.

Az első, 300 fős évfolyam 2013 őszén kezdheti meg tanulmányait, a helyek felét kínai, felét nemzetközi hallgatóknak osztják ki. A jövőben a hallgatók száma a kezdetinek a tízszeresét is elérheti, évente mintegy háromezer fővel számolnak - mondta tavasszal Jü Li-csung (Yu Lizhong), az ECNU rektora, a NYU Shanghai leendő vezetője.

Jü szerint több mint 200, a  New York Universityn oktató professzor és mintegy 100 külföldi - közöttük több Nobel-díjas - tudós jelezte eddig, hogy a sanghaji kampuszon tanítana.

Az eddig meghirdetett kurzusok közt kommunikáció, Kelet-Ázsia tanulmányok, művészet, média, környezettudományok szerepelnek, a végleges szakokról az év végéig döntenek. A kínai tanulók a nemzeti felvételi vizsgán nyújtott teljesítményük, a nemzetközi diákok a New York Egyetem felvételi eljárása által juthatnak be a NYU Shanghaira, ahová feltételezhetően sokszoros lesz a túljelentkezés. A végzettek a New York egyetem és a NYU Shanghai diplomáját is megkapják.

A város pénzügyi övezetében, Lucsiacujban (Lujiazui) helyet kapó egyetemen a tandíj várhatóan 100 ezer jüan lesz (3,5 millió forint) évente, ami kínai viszonylatban drágának számít, a külföldi diplomaszerzés költségeinél viszont alacsonyabb.

A NYU Shanghai a kínai-amerikai oktatási és kulturális kapcsolatoknak is új lendületet ad, valamint kiváló felfedezési terep azt illetően, hogyan tud együttműködni egy kínai és egy külföldi felsőoktatási intézmény - írja a kínai oktatási minisztérium az alapítás alkalmából kiadott közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!