Nagyvilág

2012.10.04. 19:44

Londoni elemzők: fenntarthatatlan az olajra épülő orosz növekedési modell

London, 2012. október 4., csütörtök (MTI) - Fenntarthatósága végső határaihoz közelít a nyersolaj exportra épülő orosz gazdasági növekedési modell - állapították meg csütörtöki helyzetértékelésükben felzárkózó piacokkal foglalkozó londoni elemzők.

London, 2012. október 4., csütörtök (MTI) - Fenntarthatósága végső határaihoz közelít a nyersolaj exportra épülő orosz gazdasági növekedési modell - állapították meg csütörtöki helyzetértékelésükben felzárkózó piacokkal foglalkozó londoni elemzők.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcsoport, a Capital Economics közgazdászai az orosz jegybank azon előrejelzésére reagáltak, amely szerint Oroszország folyómérleg-egyenlege a jelenlegi többletből 2015-ig mínuszba fordul.

A Capital Economics londoni elemzői közölték: számukra ebben "semmi újdonság" nincs, mivel a ház már régóta jósolja, hogy a nagy orosz folyómérleg-többletek időszaka a végéhez közeledik.

A cég szerint ugyanakkor az orosz jegybank előrejelzése mégis jelentőséggel bír, mivel ez az első hivatalos elismerése orosz részről annak, hogy az olajexport táplálta növekedési modell lassan saját korlátjaiba ütközik.

A ház közgazdászai kimutatták, hogy az 1998-as rubelválság óta Oroszország éves folyómérleg-többleteinek átlaga meghaladta a hazai össztermék (GDP) 8 százalékát, és ezen az időszakon belül egyetlen évben sem csökkent 4 százalék alá.

Az utóbbi évek orosz folyómérleg-többleteinek elérését azonban már kizárólag az olajárak 2005 óta végbement emelkedése tette lehetővé, amely évente átlagosan 120 milliárd dollárral növelte az orosz exportbevételeket. A folyamatot jelzi, hogy az olajexport-bevételek kiszűrésével számolt orosz folyómérleg-egyenleg hiánya 2005 óta meredek ütemben növekszik - hangsúlyozták a Capital Economics londoni elemzői.

A cég szakértői közölték: saját becsléseik szerint - az orosz import jelenlegi növekedési ütemét figyelembe véve - az egyensúlyos orosz folyómérleg-egyenleghez 2015-re már 120 dolláros egész évi átlagos olajárra lenne szükség.

A Capital Economics nyersanyagpiaci elemzőinek jelenleg érvényes prognózisa szerint azonban a nyersolaj hordónkénti átlagára 2013 végéig 85 dollárra esik, és annyi is marad. Márpedig ebben az esetben a ház számításai alapján Oroszország folyómérleg-hiánya 2015-ben elérheti a GDP-érték 4,5 százalékát, vagyis messze meghaladhatja az orosz jegybank által arra az évre valószínűsített 0,3 százalékos deficitet.

A Capital Economics londoni elemzői szerint ez azt jelenti, hogy Oroszország magas és folyamatosan növekvő olajárak hiányában hamarosan már csak külföldi hitelekből lesz képes fenntartani a belső kereslet növekedésének mostani ütemét. Ez önmagában nem lenne probléma, ám Oroszországból az utóbbi három évben folyamatosan áramlik ki a tőke, és nagyszabású politikai reformokra lenne szükség ahhoz, hogy a külső deficit fenntarthatóságához szükséges forrásokhoz az orosz gazdaság hozzájuthasson a piacról.

A remény az, hogy a jelenlegi növekedési modell korlátainak egyre szélesebb körű döntéshozói felismerése elindítja ezeket a politikai reformokat, ám ez egyelőre "valószínűtlennek tűnik" - vélekedtek csütörtöki elemzésükben a Capital Economics londoni szakértői.

A ház szerint ennek megfelelően az orosz gazdaság előtt álló nagy kockázat az olajárak esése, amely vagy a belső kereslet, vagy a rubel - vagy mindkettő - gyengülését teszi szükségessé a külső fizetési pozíció romlásának megfékezése végett.

Minél nagyobb mértékben esnek az olajárak, annál fájdalmasabb lesz a kiigazítás - jósolták a Capital Economics közgazdászai.

Más nagy londoni házak is felhívták már a figyelmet arra, hogy az orosz közfinanszírozás állapota kirívó mértékben függ az olajáraktól.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő egy korábbi elemzésében kimutatta, hogy az orosz állami kiadások gyors ütemben - a tavalyi évvel zárult négy évben évente átlagosan 17 százalékkal - növekedtek, és ennek eredményeként már az idén 117 dolláros hordónkénti átlagos világpiaci nyersolajárra lenne szükség az orosz államháztartás egyensúlyi mérlegéhez.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays - amely rendszeresen állít össze globális olajpiaci előrejelzéseket - csütörtökön ismertetett legfrissebb prognózisában azt jósolta, hogy a globális alaptípusnak tekintett Brent olajféleség idei egész éves átlagára 113 dollár, a nyugati féltekén irányadónak tekintett West Texas Intermediate (WTI) átlagára 96 dollár lesz hordónként.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!