Nagyvilág

2012.10.22. 18:14

Nem sértett törvényt a horvát rendőrség az adatgyűjtési ügyben

Zágráb, 2012. október 22., hétfő (MTI) - Ivo Josipovic horvát köztársasági elnök és Zoran Milanovic miniszterelnök közös rendkívüli sajtótájékoztatón reagált hétfőn a hétvégén kirobbant állítólagos törvénytelen rendőrségi adatgyűjtés ügyére.

Zágráb, 2012. október 22., hétfő (MTI) - Ivo Josipovic horvát köztársasági elnök és Zoran Milanovic miniszterelnök közös rendkívüli sajtótájékoztatón reagált hétfőn a hétvégén kirobbant állítólagos törvénytelen rendőrségi adatgyűjtés ügyére.

"Hovátország minden intézménye elkötelezett a korrupció és szervezett bűnözés elleni harcban" - hangsúlyozta a köztársasági elnök, aki szerint a rendelkezésre álló adatok alapján az állami testületek "bizonyos intézkedések alkalmazása során" nem sértettek törvényt. Hozzátette, hogy ezeket az intézkedéseket állandó és hatékony felügyelet alatt kell tartani, megakadályozva az emberi jogok minden formájának esetleges veszélyeztetését és törvénytelenséget.

Zoran Milanovic miniszterelnök megerősítette, hogy az adott esetben nem állapítottak meg törvénytelenséget. Ezzel együtt hangsúlyozta, hogy kettejük hatásköre nagy ugyan, de korlátozott. Szerinte az üggyel a parlament belügyi és nemzetbiztonsági bizottságának is foglalkoznia kell.

Milanovic kifejtette, hogy a törvény szerint más, szigorúbb elbírálás alá esik a lehallgatás engedélyeztetése, és egészen más a telefonhívások adatainak listázása, amit a közvélemény gyakran összemos. Megjegyezte, hogy amennyiben erre igény mutatkozik, szigorítják a hívásadatok hozzáférhetőségének szabályait is.

Sem a köztársasági elnök, sem a miniszterelnök nem beszélhetett a nemzetbiztonsági tanács hivatala által készített jelentésről.

A Vecernji list erre a dokumentumra hivatkozva írta azt hétvégi számában, hogy Ranko Ostojic belügyminiszter politikai vezetése alatt a rendőrség visszaélt a titkos adatgyűjtés rendszerével és listáztatta a titkosszolgálat (SOA) több vezetője, valamint az Agrokor vállalat kulcsfontosságú embereinek telefonhívás- és sms-adatait. A belügyminiszter vasárnap délutáni sajtótájékoztatóján visszautasította az őt és a rendőrséget ért vádakat.

A nemzetbiztonsági tanács hivatala (UVNS) látja el a titkosszolgálat (SOA), a katonai titkosszolgálat (VSOA) és a telekommunikációt felügyelő operatív központ (OTC) szakmai felügyeletét.

A köztársasági elnök a hétfői sajtótájékoztatón bejelentette Petar Misevic, a nemzetbiztonsági tanács hivatala (UVNS) igazgatójának menesztését.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!