Nagyvilág

2012.10.23. 14:33

Új magyar párt jöhet létre Szlovákiában

Pozsony, 2012. október 23., kedd (MTI) - Új, a szlovákiai magyar választókat megszólítani kívánó, elsődlegesen keresztény értékeket felvállaló politikai csoportosulás létrehozásának előkészületi munkáit kezdte meg felvidéki civilek egy csoportja - közölte az MTI pozsonyi irodájával Fehér Csaba, a kezdeményezés szóvivője kedden.

Pozsony, 2012. október 23., kedd (MTI) - Új, a szlovákiai magyar választókat megszólítani kívánó, elsődlegesen keresztény értékeket felvállaló politikai csoportosulás létrehozásának előkészületi munkáit kezdte meg felvidéki civilek egy csoportja - közölte az MTI pozsonyi irodájával Fehér Csaba, a kezdeményezés szóvivője kedden.

Fehér Csaba szerint a leendő politikai csoportosulás - amely a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség nevet viselné - nem kíván gyűjtőpárt lenni, annak tagjai elsősorban a "keresztény testvéri szellemiség jegyében" kívánnak politizálni.

A kezdeményezés szóvivője szerint a párt alapításának ötlete néhány hónapos múltra tekint vissza, azt főként az indokolta, hogy szerintük jelenleg egyik - a felvidéki magyar választók szavazataiért küzdő - párt sem fektet kellő hangsúlyt a keresztény értékek képviseletére.

Hozzátette: nem kívánnak megosztó tényező lenni a szlovákiai magyar politikában, csak a politikai kínálatot akarják bővíteni. A leendő párt, az együttműködést keresve mind a Magyar Közösség Pártját (MKP), mind pedig a Most-Híd szlovák-magyar pártot meg kívánja szólítani. "Ha sikerül beépíteni egy esetleges közös programba a számunkra fontos keresztény gondolatiságot, akkor nyitottak leszünk a politikai együttműködésre" - jegyezte meg Fehér Csaba.

A párt bejegyeztetéséhez szükséges 10 ezer aláírás gyűjtését a politikai csoportosulás leendő tagjai hamarosan megkezdik, a párt alapszabályának kidolgozása pedig már folyamatban van, így reményeik szerint a pártot 2013 tavaszára sikerül megalapítaniuk. Terveik szerint a párt már indulhatna a jövő ősszel esedékes megyei választásokon is.

A párt előkészítő bizottságának tagjai között több olyan személy is van, aki korábban - különböző pártok színeiben - már részt vállalt a politikai életben. Az új párt megalapításának irányába tett első lépésekkel kapcsolatban hivatalosan egyelőre sem az MKP, sem pedig a Most-Híd nem foglalt állást.

Öllös László politológus szerint a párt alapításának kezdeményezői eddig nem tették kellőképpen nyilvánvalóvá, hogy miben kínálnának mást és újat a szlovákiai magyar választónak. "Az a nyilatkozatuk, miszerint a szlovákiai magyar politika egységét szeretnék elősegíteni, teljesen ellentmondásos" - szögezte le Öllös, aki szerint az újabb párt létrehozása csak a magyar szavazatok további szétforgácsolódását hozhatja magával.

"Több feltételezés is van, hogy kitől szeretne szavazatokat elvinni egy ilyen párt; az egyik szerint az MKP-t próbálják megszorítani, és szavazatokat elvinni tőle" - jegyezte meg a politológus. Hozzátette: a jelenlegi helyzetben Szlovákiában sok mindenkinek - többek között a szlovák pártoknak és a Most-Hídnak is - érdekében állhat a magyar politikai érdekképviselet megosztása.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!