Nagyvilág

2012.11.01. 19:46

Adósságcsapdában a német önkormányzatok harmada

Berlin, 2012. november 1., csütörtök (MTI) - Gyors ütemben növekedik a németországi települések adóssága, és az önkormányzatok harmada attól tart, hogy külső segítség nélkül nem tudja törleszteni tartozását.

Berlin, 2012. november 1., csütörtök (MTI) - Gyors ütemben növekedik a németországi települések adóssága, és az önkormányzatok harmada attól tart, hogy külső segítség nélkül nem tudja törleszteni tartozását.Az Ernst & Young nemzetközi tanácsadó cég csütörtökön ismertetett felmérése szerint a gazdasági fellendülés csak átmenetileg javítja a német települések anyagi helyzetét. Az idén átlagosan 2,2 százalékkal nőnek az önkormányzati bevételek az egy évvel korábbihoz képest, jövőre viszont 0,9 százalékkal csökkennek. A kiadások azonban az idén és jövőre is nőnek, mindenekelőtt a szociális támogatásokra kell több pénzt fordítani.

Csaknem minden második önkormányzatnál arra számítanak, hogy az adósságállomány növekedik a következő években, és csupán 38 százalék számít az adósságteher mérséklődésére. Az önkormányzatok ötödénél a tartozás meghaladja az idei teljes bevételt, és minden harmadik település vezetése attól tart, hogy önállóan nem tudják kigazdálkodni a törlesztőrészleteket.

A fellendülés - amelynek révén az állam adóbevétele az idén először várhatóan meghaladja a 600 milliárd eurós határt - a települések szintjén a folyó költségvetés helyzetét sem javítja: a felmérés szerint az idén meghaladja az 50 százalékot azoknak az önkormányzatoknak az aránya, amelyek hiánnyal zárják a költségvetési évet.

A nehézségekre az esetek többségében megszorításokkal reagálnak. A települések 81 százalékánál jövőre emelik a helyi adókat, köztük az ingatlanadót, és 41 százalékánál csökkentik a kiadásokat, például kevesebbet költenek közvilágításra, idősgondozásra vagy a bölcsődei, óvodai hálózat fenntartására.

Az Ernst & Young felmérését a 20 ezer főnél nagyobb lakosságú települések körében végzeték, a vizsgálatban összesen 300 önkormányzat vett részt.

 

 

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!