Nagyvilág

2012.11.26. 11:20

Atomot akartak robbantani a Holdon

Egy nukleáris töltetet akart az USA a Holdon szétlőni, hogy megnyerje a hidegháborút 1959-ben. Végül azért fújták le a projektet, mert nem tudták milyen hatással lett volna a dolog az emberiségre.

Egy nukleáris töltetet akart az USA a Holdon szétlőni, hogy megnyerje a hidegháborút 1959-ben. Végül azért fújták le a projektet, mert nem tudták milyen hatással lett volna a dolog az emberiségre. Első hallásra a történet annyira scifibe, vagy legalábbis egy Austin Powers moziba illőnek tűnik, hogy képtelenség komolyan venni, de sajnos az A119-es Projekt becenévvel illetett lunáris kísérleti tanulmány a valóság szüleménye. A terv az volt, hogy az USA – erejét és haditechnikai felszereltségét demonstrálandó – egy atombombát robbant a Hold felszínén.

A terveket évekkel később Leonard Reiffel, a projekt felelőse (később a NASA munkatársa) fedte fel a nyilvánosság előtt egy interjúban. A szerencsére mindvégig csak papíron megtörtént robbanás megtervezésében az 1996–ban elhunyt Carl Sagan asztronómus is közreműködött.

A művelet egy máig nem tisztázott helyszínről indult volna, majd miután a nukleáris töltettel ellátott rakéta a 384 402 kilométeres utazás után elérte volna a Hold felszínét, felrobban. A detonáció pedig – legalábbis a kutatók reményei szerint – akkora félelmet keltett volna a szovjetekben, hogy egycsapásra véget ér a fegyverkezési verseny.

A katonai vezetés végül azért vetette el az ötletet, mert nem volt tisztázott, hogy mi történhet abban az esetben, ha a töltet nem éri el a Holdat, így túlzottan veszélyesnek ítélték az emberiség számára. Az AP hírügynökség megkereste a témával kapcsolatban az Egyesült Államok Légierőjét is, ám ők nem kívántak reagálni a történtekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!